Bodo župani, ki so hkrati poslanci, ob položaje?

Ustavno sodišče bo o predlogu župana in poslanca iz PS in treh županov in poslancev iz SDS razpravljalo še ta teden.

Objavljeno
13. december 2011 16.23
Posodobljeno
13. december 2011 16.29
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Na predlogu dnevnega reda zadnje redne seje ustavnega sodišča v letošnjem letu je tudi predlog, da bi zadržali veljavnost spremembe poslanskega zakona, ki določa, da poslanci tudi nepoklicno ne smejo več opravljati županske funkcije. Ustavni sodniki se bodo sestali v četrtek.

Zadržanje in kasneje razveljavitev spremembe poslanskega zakona, ki jih po izvolitvi za poslance odstavlja kot župane, so prejšnji teden v petek ustavnemu sodišču predlagali župani Slovenj Gradca Matjaž Zanoškar (PS), Mirne Peči Zvonko Lah (SDS), Bovca Danijel Krivec (SDS) in Polzele Ljubo Žnidar (SDS).

Štirje na izrednih volitvah izvoljeni poslanci, ki so hkrati tudi župani, so v pobudi ustavnemu sodišču ocenili, da je razširitev nezdružljivost opravljanja poslanske funkcije tudi na župane manjših občin, ki občine vodijo nepoklicno, za kar se je letos odločila večina v parlamentu, v nasprotju z ustavnimi načeli pravne države, da pomeni kršitev ustavne pravice voliti in biti voljen, kršila pa bi naj tudi ustavno načelo prepovedi povratne veljave pravnih aktov.

Če razširitve nezdružljivosti poslanskega dela tudi na nepoklicno županovanje ustavni sodniki ne zadržijo, bodo štirje na volitvah izvoljeni poslanci, ki so sprožili spor, ob županske funkcije, ko se bo naslednji teden konstituiral novi parlament.