Bojan Pretnar: S tožbo za teran ni kaj čakati

Dva meseca časa za pritožbo Slovenija bo na evropskem sodišču izpodbijala odločitev evropske komisije.

Objavljeno
19. julij 2017 20.40
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič

Ljubljana – Slovenija bo tožbo proti evropski komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran vložila najpozneje do konca avgusta, je po neuspešnem poskusu neuveljavitve spornega delegiranega akta v prid hrvaškim vinarjem napovedal minister za kmetijstvo Dejan Židan. Da ne kaže izgubljati časa, je prepričan tudi Bojan Pretnar, strokovnjak za zaščito intelektualne lastnine in blagovnih znamk.

»Zgodilo se je pričakovano. Evropska komisija je nadaljevala svojo trmasto politiko, kar je bilo jasno že po tem, ko so nekateri poslanci evropskega parlamenta poskušali doseči preložitev glasovanja, a jim to ni uspelo in je evropska komisija tja poslala svojega predstavnika, da se to ne bi zgodilo. To je povsem pričakovano dejanje in hvala bogu, da ministrstvo oziroma država Slovenija pripravlja tožbo, ki bo vložena pravočasno in tudi čim prej,« je komentiral Pretnar dan po tem, ko slovenski predlog za ustavitev uveljavitve delegiranega akta na ministrskem vrhu EU ni dobil potrebne večinske podpore in ko je z objavo v uradnem listu EU začel veljati omenjeni akt. Po njem je Hrvaški dovoljena uporaba imena teran za vino iz hrvaške Istre, čeprav je to že več let uradno priznana geografska zaščita za vino, pridelano na Krasu v Sloveniji.

Razmisliti še o dodatnih ukrepih za zaščito interesov

Z uradno objavo delegiranega akta, ob kateri hrvaška stran pravi, da je zanjo zgodba s teranom končana, je začel teči tudi dvomesečni rok, v katerem se je na akt mogoče pritožiti. Slovenija je napovedala, da bo to storila najpozneje do konca avgusta. Glede na dosedanji potek zgodbe s teranom, ki jo je začela Hrvaška po vstopu v EU, in odzive v evropski komisiji, se je Slovenija pripravila na uveljavitev delegiranega akta in njegovo izpodbijanje z napovedano tožbo, ki mora biti po Pretnarjevih besedah skrbno sestavljena.

»Seveda sestavljanje take tožbe, da je res dobra in trdna, z vsem znanim argumentom, ki so v prid Sloveniji, zahteva svoj čas. Zdi se mi prav, da je to skrbno pripravljeno že od začetka in da gre večkrat skozi strokovno razpravo, da je nato taka, kot mora biti. Zelo pomembno je, da so citirane tudi prejšnje razsodbe evropskega sodišča v relevantnih zadevah. Te so zavezujoče, kar ni nepomembno,« poudarja Pretnar.

Zapisano v zgodovino ali pozabo?

Pravi, da ne pozna podrobnosti zakulisnega dogajanja, ki so botrovala pomislekom posameznih držav o uveljavitvi delegiranega akta, s katerim je bilo ugodeno Hrvaški naknadno pri poimenovanju v Istri pridelanega vina v teran. »Vem pa, da veliko poznavalcev podpira Slovenijo, vse drugo pa so žal politične igre. Tako ni vse vedno v interesu prava, pravice in resnice, ampak je tudi v političnih interesih. Evropska komisija je s to svojo zgodbo res zabredla zelo daleč in zdaj jo mora peljati do konca, Slovenija pa prav tako,« je prepričan Pretnar.

Na vprašanje, ali evropska komisija s takšnim ravnanjem ne slabi svojega lastnega ugleda, saj ob tveganju, da v tožbi v prid Sloveniji izgubi in na njej ostane madež, Pretnar odgovarja: »Ne bo ostal madež, ker je tožb med evropsko komisijo in državami zelo veliko, v obeh smereh. Mogoče pa je, da računa tudi na to, da postopek traja leto, dve, medtem pa bo komisiji potekel mandat. Morda bo to šlo v zgodovino ali v pozabo. Bi pa v zvezi s tem dodal še, da čeprav so vsi argumenti na naši strani, mora Slovenija razmišljati še o dodatnih ukrepih za zaščito svojih interesov. Jih je še kar nekaj, a bi bilo treba o njih še razmisliti. Ampak počakajmo ...«