Borci izročili ministru podpise proti domobranskemu spomeniku

ZZB NOB bodo zahteve za odstranitev spomenika poslali tudi vladi in predsedniku države Borutu Pahorju.

Objavljeno
02. april 2014 22.12
Posodobljeno
03. april 2014 09.00
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Ni. Č., Delo.si
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Ni. Č., Delo.si

Grahovo – Upravna enota Cerknica je včeraj izdala dovoljenje za kulturno-versko prireditev, odkritje domobranskega spomenika, ki bo v nedeljo, 6. aprila.

Predstavniki Zveze združenj borcev za negovanje tradicij NOB (ZZB) so danes ministru za kulturo Urošu Grilcu izročili peticijo s skoraj 3000 podpisi proti postavitvi spomenika, predstavniki ZZB in Nove slovenske zaveze pa se bodo srečali s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Želijo si, da ministrstvo ukrepa v skladu s pristojnostmi, in da spomenik odstrani. Zahteve za odstranitev bodo poslali tudi vladi in Pahorju.

Minister je v izjavi poudaril, da spomenik »z zgodovinsko netočnim in hujskaškim napisom ni pot do zgodovinske resnice ali spoštljivega odnosa do vseh žrtev vojne«. »Vprašajmo se, kako lahko tak zid povezuje in združuje? Žal je pot zidu pot v smeri, da naša polpretekla zgodovina postaja poligon političnega prilaščanja zgodovine,« je zaključil minister.

Člani ZZB so polovico do zdaj zbranih podpisov zbrali v slovenskih območnih enotah ZZB, od tega približno 700 na Cerkniškem (130 v Grahovem) in v Loški dolini, polovico vseh glasov pa na družbenem omrežju.

Predstavniki ZZB, društev generala Maistra, Tigra Primorske, Morisa in civilnih invalidov vojn Slovenije ter zvez vojnih invalidov Slovenije, veteranov vojne za Slovenijo, slovenskih častnikov in združenja Sever so na predsednika Pahorja naslovili izjavo, v kateri pričakujejo, da bo ukrepal.

Predsednik ZZB NOV Tit Turnšek je za Delo povedal, da je napis na spomeniku za vse podpisnike izjave in peticije nesprejemljiv, »zato bomo zelo jasno zahtevali odstranitev ali prekritje plošče z žaljivim in lažnjivim napisom. Proti pietetnemu spomeniku ne bi imeli nič, zahtevali pa bomo, naj se obeležja, ki ju novi spomenik zakriva in skruni, preselita na mesto (pred novo osnovno šolo, op. p.), ki smo ga predlagali že pred dvema letoma, a nam zavod za varstvo kulturne dediščine tega ni dovolil,« je dejal predsednik ZZB.

V borčevski organizaciji so v postopku gradnje spomenika ugotovili nepravilnosti, zato bodo uporabili razpoložljive pravne možnosti za obnovo postopka, v tem pa bo ZZB, so prepričani, lahko sodeloval kot stranski udeleženec. Po mnenju cerkniškega ZZB spomenik ni pomožni objekt v javni rabi, ampak pomožni objekt, spominsko obeležje, ki ni v javni rabi. Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje, na podlagi katere je upravna enota odločila, da gradbeno dovoljenje ni potrebno, obravnava le javne spomenike, spomenik domobrancem pa je v zasebni lasti.

Ker se je cerkniški ZZB pritožil na kulturnovarstveno soglasje, ministrstvo za kulturo pa o pritožbi še ni odločilo, ocenjujejo, da bi moral gradbeni inšpektorat v času, ko soglasje še ni pravnomočno, ustaviti dela na spomeniku.

Predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik se do zahtev ZZB v zvezi s spomenikom pred sestankom s predsednikom Pahorjem ni hotel opredeliti. Dejal je, da za to niti ni pooblaščen niti komentarji pred sestankom ne prispevajo k primernemu vzdušju, ki ga zahteva sestanek.