Bratušek: 1+1 je žal še vedno 2

Vlada načrtuje povečanje primanjkljaja za pol milijarde evrov in obljublja 5.000 delovnih mest za mlade.

Objavljeno
20. junij 2013 15.57
Ni. Č., Delo.si, N. G., gospodarstvo
Ni. Č., Delo.si, N. G., gospodarstvo

Ljubljana - Predsednica vlade Alenka Bratušek je na novinarski konferenci pojasnila, da je v predlogu rebalansa, ki ga je vlada sprejela danes za 8,069 milijard evrov prihodkov, kar je 542 milijona evrov manj kot v sprejetem proračunu.

Odhodki za za malenkost zmanjšujejo. Načrtovanih je za 9,616 milijardo, kar je 4,5 milijonov manj kot v proračunu.

Vlada predvideva za letos 1,5 milijard evrov primanjkljaja, kar pomeni 4,4 odstotka BDP. »Prihodki se krepko znižujejo, več od 1,5-milijardnega primanjkljaja pa si vlada ni upala narediti, zato je treba na nekaterih postavkah zmanjšati porabo,« je dejala premierka.

Bratuškova je sicer, kot je dejala, pričakovala večji upad BDP, kot so danes napovedali v Umarju (BDP se bo skrčil za 2,4 odstotka). »Sanacija bank bo ključna in bo obrnila stvari na bolje. Takrat bomo nad vodo in ne pod njo. Sicer pa se ne bo drastično spremenilo,« je dejala.

Na relativno večji upad bo letos vplival predvsem večji padec investicij, ki izhaja iz nižjih načrtovanih investicij države. Predsednica vlade je ob tem dejala: 1+1 je na žalost še vedno 2. Tisti, ki kritizirajo, da je investicij premalo, hkrati kritizirajo dvig DDV.

Na novinarsko vprašanje, zakaj so uradu bivšega predsednika države Danilu Türku za šestkrat povišali sredstva, je sledil odgovor: Uradi predsednika države smo dodali 83.000 evrov. Razlog je izid volitev, ki je povzročil spremembe v porabi sredstev v uradu. Zagotoviti smo morali sredstva za delovanje pisarne bivšega predsednika.

Bratuškova je še zagotovila, da bo odprtih 5.000 novih delovnih mest za mlade.