Bratuškova bo svoj odstop pojasnjevala pol ure

Daljši čas ji je odmerjen zato, ker doslej predsednik vlade še nikoli ni odstopil. 

Objavljeno
07. maj 2014 20.31
Posodobljeno
08. maj 2014 06.00
56. izredna seja Državnega zbora v Ljubljani, 24. februarja 2014
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Pol ure bo svoj odstop in s tem odstop vlade poslancem danes popoldne lahko pojasnjevala premierka Alenka Bratušek, je odločila večina vodij poslanskih skupin na večernem kolegiju predsednika državnega zbora Janka Vebra.

Romani Tomc (SDS), ki je odstopila kot podpredsednica DZ, so dodelili običajnih pet minut. Dodaten čas za premierko je Janko Veber pojasnil s pomenom dogodka, saj je posledica odstopa lahko razpust parlamenta, kar ni enako posledicam odstopa posameznega ministra ali podpredsednice DZ.

S tem je Veber odgovoril tudi Jožetu Tanku (SDS), ki je predlagal, da bi Tomčevi in Bratuškovi dodelil enak čas, ki je običajen, torej pet minut. Doslej predsednik vlade še nikoli ni odstopil, je opozoril Veber.

Vodje poslanskih skupin je predsednik DZ seznanil tudi s proceduro v parlamentu po odstopu vlade. Po posvetu s pravniki se je pokazalo, da volitve junija niso mogoče. Posvete z vodji poslanskih skupin bo predsednik republike Borut Pahor začel prihodnji teden v ponedeljek.

Če se odloči, da kandidata ne bo predlagal, bo Veber sklical izredno sejo DZ. Ko se poslanci seznanijo s Pahorjevim obvestilom, bo začel teči dvotedenski rok, ko lahko poleg predsednika mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali poslanci. Če ne bodo, bo spet izredna seja, od katere bo tekel 48-urni rok, ko se DZ lahko odloči za glasovanje še v tretjem krogu.