Bratuškova danes pri zahodnih sosedih

V ospredju pogovorov bodo dvostransko sodelovanje in ukrepi za reševanje krize pa tudi vprašanje manjšin.

Objavljeno
12. junij 2013 11.26
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Rim - Premierka Alenka Bratušek je danes prispela v Rim, kjer se bo na prvem delovnem obisku v Italiji sešla s premierom Enricom Letto in predsednikom Giorgiom Napolitanom, poroča Slovenska tiskovna agencija. V ospredju pogovorov bodo dvostransko sodelovanje in ukrepi za reševanje krize pa tudi vprašanje manjšin.

Prvič v zgodovini se bodo sestanka premierov namreč udeležili tudi predstavniki slovenske in italijanske manjšine.

Slovensko narodno skupnost bodo predstavljali predsednika krovnih organizacij Rudi Pavšič (SKGZ) in Drago Štoka (SSO) ter poslanka Tamara Blažina, italijansko pa Furio Radin in Maurizio Tremul ter poslanec v slovenskem parlamentu Roberto Battelli.

Približno dvourno srečanje s premierom Letto v palači Chigi je predvideno okoli 13. ure, premiera pa bosta nato dala izjavo za medije. V navzočnosti premierov bosta pred tem memorandum o razumevanju podpisala javna agencija za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) in sorodna italijanska agencija ICE.

Predsednica vlade se bo danes sestala tudi s kardinalom Rodetom

V okviru svojega drugega obiska v tujini - na prvem je bila v ponedeljek v Avstriji - se bo premierka po prihodu v Rim danes sešla tudi s kardinalom Francem Rodetom.

V četrtek bo obiskala še Vatikan, kjer se bo srečala z državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiom Bertonejem, v zasebno avdienco pa jo bo sprejel tudi novi papež Frančišek, zaključuje STA.