Bratuškova diplomatom: »Potrebna je krepitev zaupanja v Slovenijo«

»Smo na pravi poti, da izgubljeno zaupanje znova vzpostavimo,« meni premierka.

Objavljeno
06. januar 2014 18.57
Posodobljeno
07. januar 2014 10.20
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Brdo pri Kranju - Veleposlanike in diplomate, zbrane na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju, je v uvodu v današnji drugi dan posveta nagovorila predsednica vlade Alenka Bratušek. Kot je izpostavila, se po izvedenih ukrepih vrača zaupanje mednarodne skupnosti in trgov v Slovenijo. To zaupanje pa je treba še naprej krepiti.

Bratuškova je spomnila, da je Slovenija v preteklosti izgubila tako zaupanje državljanov kot zaupanje mednarodne skupnosti. Graditev ponovnega zaupanja v kredibilnost, učinkovitost, odprtost in zanimivost slovenske države tako ostaja tudi v letu 2014 ključna naloga celotne vlade in tistih, ki zastopajo slovensko državo v tujini.

»Ne glede na vse težave in izzive, ki so še pred nami, smo na pravi poti, da izgubljeno zaupanje znova vzpostavimo,« je poudarila premierka, ki je prepričana, da se zaupanje ne le evropskih inštitucij temveč tudi trgov, kar je v tem trenutku celo pomembneje, že vrača. To dokazuje tudi padec zahtevanih donosov na slovenske obveznice, ki pa jih je, kot opozarja, treba še znižati.

Bratuškova je spomnila na svoje poti v Bruselj, Dunaj, Rim, Vatikan, Berlin, Pariz in Moskvo. »Razumem, da so me kot popolno politično novinko na začetku gledali zelo skeptično. Iz srečanja v srečanje pa imam občutek, da je zaupanje v naše delo, našo državo večje,« je dejala.

Pri tem vidi tudi ključno vlogo slovenske diplomacije, ki mora zagovarjati slovenske interese v evropskih institucijah, odpirati vrata slovenskemu gospodarstvu, krepiti zaupanje v Slovenijo pri mednarodnih akterjih, vzpostavljati ozračje za krepitev bilateralnih in multilateralnih vezi z državami in mednarodnimi organizacijami. Investicijske konference in bilateralna srečanja v decembru so že pokazali, da zmoremo, če si zastavimo jasne cilje, meni premierka.

Pojasnila je, da je treba še naprej poglabljati odnose s strateškimi partnerji, tradicionalni zavezniki, ki so razvidni iz njenega seznama obiskov, k njim pa prišteva še London, Washington in Ankaro.

Izpostavila je tudi regionalno sodelovanje in dobre odnose s sosedi. Posebej je omenila primer plinskega terminala v Žavljah, »ki smo ga tudi z dobrimi odnosi, uspešno umaknili z dnevnega reda«.