Bratuškova: Glede Tovšakove je zadevi treba priti do dna

Premierka s pristojnimi ni govorila o odgovornosti, saj čakajo izsledke notranjih raziskav.

Objavljeno
23. maj 2013 17.01
Sestanek Bratušek
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Premierka Alenka Bratušek se je glede izginotja Hilde Tovšak sestala z vodstvom policije, tožilstva, sodstva in pristojnima ministroma. Premierka je po sestanku z vodstvom policije, tožilstva, sodstva in pristojnima ministroma v zvezi z izginotjem Hilde Tovšak poudarila, da je treba priti zadevi do dna.

Glede odgovornosti niso govorili, saj čakajo izsledke internih preiskav na tožilstvu in sodstvu. Na vprašanje glede odgovornosti je Bratuškova odgovorila, da je treba počakati notranje nadzore. Verjame namreč, da bodo ti pokazali, kje je odgovornost za to, kar se je zgodilo.

Minister Senko Pličanič meni, da je šlo v tem primeru nekaj narobe tako na tožilstvu kot pri sodstvu, zato od obeh organov čim prej pričakuje ugotovitve in ustrezne sankcije. Ko bosta ugotovila, kaj je šlo narobe, morata Fišer in Masleša po besedah Pličaniča državljanom pojasniti, kaj je šlo narobe in kako bosta ravnala.

Generalni državni tožilec Zdenko Fišer in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša sta pojasnila, da o konkretnem primeru danes niso govorili, saj da morajo počakati na izsledke notranjih nadzorov, s katerimi bodo seznanili tudi javnost. Ravno zato, ker nadzor še ni končan, danes po njunih besedah tudi niso govorili o odgovornosti.

Masleša je na vprašanje, ali je Bratuškova sprožila vprašanje o odgovornosti, odgovoril, da je že v začetku pojasnil, da prihajajo z dveh različnih vej oblasti in da so se tega sestanka udeležili iz vljudnosti, na njem pa se lahko pogovarjajo le o sistemskih rešitvah.

Fišer je na sestanku, kot pravi, zagotovil, da bodo zahtevo raziskali in vložili vse napore, da bi stvari prišli do dna. Predsednici vlade »šteje v dobro«, da ni spraševala o konkretnih podatkih iz primera. Na vprašanje, zakaj je Bratuškova torej sklicala sestanek, je odgovoril: »To boste najbrž njo vprašali, jaz sem imel glede tega sestanka že vseskozi pomisleke.«

Bratuškova je sestanek sklicala, ker je želela izvedeti, kaj se je v primeru izginotja nekdanje prve dame Vegrada dejansko zgodilo, kako rešiti položaj in kaj je treba storiti, da do takih primerov ne bo več prihajalo.

Posnetki kamer v celjskem zaporu so bili preverjeni

Generalni direktor policije pred sestankom v izjavi za medije ni pojasnil poteka iskanja Tovšakove. »Tudi kar vem, ne morem povedati«, je dejal. Potrdil pa je, da so preverili posnetke s kamer v celjskem priporu, kjer je neka oseba Tovšakovi pomagala prazniti celico.

Kot je napovedal, bo na sestanku podal poročilo dosedanjega dela in povedal, katera orodja, ki jih imajo druge evropske države, Slovenija pa ne, policiji manjkajo, da bi lahko bila bolj uspešna. Gre denimo za možnost uvedbe posebnih preiskovalnih ukrepov zoper sorodnike v primerih iskanja oseb, za katere je razpisana tiralica.

Veniger: Razčiščevanje odgovornosti ni moja stvar

Na vprašanje, ali pričakuje, da se bo že danes razčistila tudi odgovornost, pa je Veniger odgovoril, da to ni njegova stvar.

Po besedah Masleše sistemska vprašanja, o katerih bi se morali pogovoriti, zadevajo tudi obremenitev sodnega sistema, tožilstva, pomanjkanje kadrov. Glede v medijih objavljenih informacijah o izginulih straneh v kazenskem spisu je dejal, da je sodniku, ki to pregleduje, odredil, naj preveri tudi to in se glede tega opredeli.

Masleša: Poročila ne bo

Masleša je pred sestankom dejal, da razume, da je na sestanek povabljen, ne pa, da je sklican. Zato je nenavadna po njegovem mnenju komunikacija izvršilne in zakonodajne veje oblasti. Če se bomo o načelnih vprašanjih pogovarjali, ni nobene težave, a poročila o primeru ne bo, je pojasnil.

Bratuškova sicer pričakuje, da bodo našli krivca za pobeg Hilde Tovšak. A Masleša čaka na obe poročili, obe zadevi sta po njegovih besedah odprti. O odgovornosti bodo, tako je dodal, lahko govorili šele po tem, ko bodo poročili dobili.

Na vprašanje, ali je kot šef v sodstvu pripravljen sprejeti odgovornost, če se izkaže, da so bile napake v tem primeru storjene na njihovi strani, je odgovoril, da sam odgovarja predvsem za delo Vrhovnega sodišča RS.

Bratuškova, notranji in pravosodni minister Gregor Virant in Senko Pličanič ter generalni državni tožilec Zvonko Fišer pred sestankom, ki se je sicer začel takoj po seji vlade, niso dajali izjav.

Pličanič je sicer že na seji vlade predstavil ukrepe, ki so jih pripravili na ministrstvu s ciljem, da se primer Tovšakove ne bi več ponovil. Medijem jih bo, kot je napovedal, predstavil po sestanku. Že v sredo pa so z ministrstva sporočili, da ukrepi zajemajo tri vsebinske sklope: z zakonskimi spremembami do učinkovitejšega pravosodja, večja osebna odgovornost v pravosodju in imenovanje skupine ekspertov. Pličanič naj bi sicer danes dobil tudi poročilo o delu Specializiranega državnega tožilstva.