Bratuškova jutri na vrhu Desusa

Bratuškova bo jutri branila nepremičninski davek na IO Desusa. Pričakuje »državotvorno odločitev«.

Objavljeno
22. oktober 2013 21.37
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika

Brdo pri Kranju - Četverica predsednikov koalicijskih strank je danes na posestvu Brdo za tesno zaprimi vrati skušala doseči soglasje o o nepremičninskem davku, ki mu nasprotuje Desus.

Premierka Alenka Bratušek je z nocojšnjim sestankom »zadovoljna«, so za STA sporočili z njenega kabineta. Ali so partnerji usklajeni, ni znano.

Bratuškova se bo sicer jutri udeležila še seje članov izvršnega odbora Desus, kjer bo članom upokojenske stranke »še enkrat natančno razložila finančno situacijo v državi«. Od koalicijske partnerice pa pričakuje »državotvorno odločitev«.

Kot je znano, brez nepremičninskega davka ni mogoče sestaviti proračuna, nanj pa je vezana zaupnica vladi.

Vojna živcev se torej nadaljuje. Bratuškova, Virant, Lukšič in Erjavec so menda na Brdu preigrali vse možne scenarije. PS, DL in SD ne popuščajo, kar pomeni, da bo šla vlada z nepremičninskim davkom do konca. Ni pa še znano, kaj zahteva Desus in na kateri točki bo možen kompromis.

Če Erjavec do konca ne bi popustil, bi proračun in vlado rešila že odločitev Desusa, da lahko poslanci glasujejo vsak po svoji vesti. V parlamentu namreč vlada za absolutno večino potrebuje vsaj en glas iz vrst Desusa.

O načinu sprejemanja nepremičninskega davka bodo jutri odločale tudi vodje poslanskih skupin.

Erjavec vendarle popušča?

Karl Erjavec, ki je doslej zahteval, da vlada zakon v celoti umakne, je sicer že pred sinočnjim srečanjem nekoliko omehčal svoje stališče. Za STA je povedal, da se je o tem, kako nepremičninski zakon »narediti prijaznejši do državljanov« že pogovarjal s finančnim ministrom Urošem Čuferjem, sledila pa bo serija pogovorov, tudi znotraj stranke. Po tem bo jasno, »kaj se bo iz tega izcimilo oziroma ali bo možno najti razumno rešitev«.