Bratuškova: Narediti vse za politično rešitev v Ukrajini

Slovenski politični vrh stavi na diplomatsko rešitev.

Objavljeno
03. marec 2014 19.02
Posodobljeno
03. marec 2014 19.02
Bratuškova
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – »Vsi skupaj se moramo potruditi, da ne bo prišlo do oborožena spopada, ker bi to bilo slabo za vse, najslabše pa za ljudi v Ukrajini,« se je s prvo izjavo o ukrajinski krizi odzvala slovenska premierka Alenka Bratušek. Zato je slovenska vlada tudi dala pobudo, predstavil pa jo je zunanji minister Karl Erjavec v Bruslju, da bi Slovenija sodelovala v posredovanju med državami v konfliktu. »Odgovora, ali je bila pobuda pozitivno sprejeta, še nimam, mislim pa, da moramo res narediti vse, da se kriza reši po politični in ne oboroženi poti,« je poudarila premierka.

Tudi predsednik republike Borut Pahor stavi na diplomatsko rešitev. Pahor je naklonjen načelnemu dogovoru o napotitvi mednarodne misije Ovseja v Ukrajino, pri čemer upa, da se bo to zgodilo v najkrajšem možnem času. Pahor je poudaril tudi »pomen spoštovanja mednarodnopravnih obveznosti, zlasti sporazuma iz Budimpešte (1994), ki Rusko federacijo izrecno zavezuje k spoštovanju ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine«.

Jakič v Sočiju

Medtem ko se retorika med ZDA, EU in Rusko federacijo zaostruje, je obrambni minister Slovenije Roman Jakič odpotoval na paraolimpijske igre v Soči. Na družbenem omrežju twitter je sporočil, da potuje v Rusijo kot vodja slovenske paraolimpijske reprezentance. »V Soči grem kot vodja reprezentance in ne kot politik oziroma minister,« je zapisal Jakič in ob tem poudaril, da bo v tem času na dopustu.

Predsednik DL in minister za notranje zadeve Gregor Virant je včeraj iz Bruslja sporočil, da na svetu za pravosodje in notranje zadeve ugotavljajo, da problemi v Ukrajini »še ne generirajo povečanih migracij na območje EU.«

Redki strankarski odzivi

Slovenske politične stranke se v odzivih na ukrajinsko krizo ne opredeljujejo do delovanja slovenske zunanje politike, podpirajo pa diplomatsko rešitev in teritorialno celovitost. Pred dvema dnevoma je SDS od vlade zahtevala, da se aktivno vključi v podporo Ukrajini pri iskanju miroljubne rešitve.

Ruske grožnje suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine pa ocenjujejo kot najnevarnejšo situacijo v Evropi po koncu hladne vojne. NSi se je zavzela za rešitev spora med Rusijo in Ukrajino s političnimi in diplomatskimi sredstvi.