Bratuškova za jutri sklicala parlamentarni vrh

Glavna tema sestanka bodo izračuni okoli fiskalnega pravila.

Objavljeno
24. april 2013 19.44
vlada
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Pred odločanjem DZ o vpisu fiskalnega pravila v ustavo se bodo jutri zvečer o tem vprašanju posvetovali predsedniki vseh političnih strank in vodje poslanskih skupin. Tema sestanka, ki ga je sklicala predsednica vlade Alenka Bratušek, bo simulacija učinkov fiskalnega pravila in tudi danes objavljeni nacionalni reformni program in sistem ukrepov, ki pa jih vlada še ni predstavila.

DZ je nazadnje o fiskalnem pravilu razpravljal na izredni seji 11. aprila, ko je sklenil odločanje prestaviti na 7. maj. Dogovorili so se, da bo vlada do takrat na podlagi spremenjenih makroekonomskih izhodišč pripravila nove izračune in na tej podlagi bo DZ odločil, ali je treba besedilo fiskalnega pravila spremeniti.

Vlada je sicer v danes objavljenem nacionalnem reformnem programu zapisala, da bo fiskalno pravilo v slovenski pravni red vnesla do konca maja 2015, kar je pred dnevi napoved že Virant.

Eden glavnih pomislekov sicer je, ali poslabšane makroekonomske okoliščine dovoljujejo uveljavitev fiskalnega pravila že z letom 2015 oz. ali je treba datum njegove uveljavitve preložiti.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je tako ob zavedanju pomena zapisa pravila v ustavo spomnila na občutno slabše makroekonomske okoliščine v primerjavi z lansko pomladjo. Zaradi tega se postavlja vprašanje, ali je cilj izvedljiv brez dodatnih negativnih posledic na rast in druge makroekonomske kazalce.

Ta dilema je po mnenju poslanske skupine SDS umetno ustvarjena, saj je predlagano besedilo fiskalnega pravila po njihovem mnenju dovolj prožno in omogoča uravnavanje javnih financ v srednjeročnem obdobju. Poleg SDS so se za zapis fiskalnega pravila v ustavo jasno izrekli še v SLS, NSi, DL in DeSUS.