Bratuškova: Zagotovili bomo potrebna sredstva za boj proti korupciji

Premierka po sestanku:»Ne govorimo o količini denarja, ki bi jo bilo nemogoče zagotoviti.«

Objavljeno
09. januar 2014 20.07
Vlada
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Da imata policija in tožilstvo podporo vlade pri nadaljnjem pregonu gospodarskega kriminala in korupcije, je danes na sestanku po seji vlade vrhu policije in tožilstva zagotovila premierka Alenka Bratušek. Učinkovit boj zoper najhujše oblike kriminala namreč ostaja tudi prednostna naloga vlade.

Že veliko je bilo narejenega, toda še zdaleč ne vse, je po sestanku dejala Bratuškova in dodala, »da nas čaka še ogromno dela«. Sogovorniki so se po njenih besedah strinjali, da je njihova ključna naloga povrnitev zaupanja ljudi v pravno državo in enakost pred zakonom. Boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji je in bo ostal tudi ena ključnih prioritet vlade, kar bo vidno tudi iz popravkov koalicijskega dogovora, ki ga pripravljajo ravno te dni. »Prepričana pa sem, da je ta boj postal tudi prioriteta naše družbe,« je dejala predsednica vlade.

Kako naprej

Na sestanku, ki so se ga udeležili minister za notranje zadeve Gregor Virant, minister za pravosodje Senko Pličanič, generalni direktor policije Stanislav Veniger, direktor uprave kriminalistične policije Marjan Fank, vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, generalni državni tožilec Zvonko Fišer in predsednik Komisije za preprečevanje korupcije v odstopu Goran Klemenčič, so se dogovorili, da policija in tožilstvo v tednu dni pripravita predloge, ki naj odgovorijo na naslednja vprašanja: kakšne kadrovske okrepitve so nujne pri organih odkrivanja in pregona, ali policija in tožilstvo potrebujeta dodatno opremo, koliko dodatnih finančnih sredstev bi za to potrebovali in ali so potrebne tudi kakšne zakonodajne spremembe?

Kot nam je povedal notranji minister Gregor Virant, ima policija že večino odgovorov na ta vprašanja. Policija potrebuje 75 novih ljudi. Ti bi bili razporejeni v Nacionalni preiskovalni urad, na oddelke za gospodarsko kriminaliteto pri policijskih upravah in računalniško forenziko. Nekaj kadrov bi lahko zagotovili tudi z notranjimi prerazporeditvami.

Po naših informacijah generalni državni tožilec Zvonko Fišer na sestanku še ni govoril o konkretnih številkah, čeprav se ve, da tožilstvu manjka ljudi, kar se še posebno kaže pri obremenitvah, ki jim je izpostavljeno Specializirano državno tožilstvo.

In kako do denarja za še bolj učinkovito delo? Po besedah premierke je proračunska rezerva, ker smo na začetku leta, še nedotaknjena. Glede na današnje pogovore Bratuškova sklepa, da »ne govorimo o količini denarja, ki bi jo bilo nemogoče zagotoviti«.