Cerar gre jutri k Milanoviću na košarkarski spektakel

Športna diplomacija: Hrvaški premier je povabil slovenskega na ogled sobotne tekme.

Objavljeno
03. september 2015 21.14
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana – Po ohladitvi odnosov zaradi enostranskega odstopa od arbitražnega sporazuma bosta premiera Slovenije Miro Cerar in Hrvaške Zoran Milanović že drugič v zadnjem času poskušala izboljšati odnose med državama.

Miro Cerar je hrvaškemu kolegu Zoranu Milanoviću sporočil, da sprejema vabilo in se namerava udeležiti sobotnega velikega športnega dogodka, ko bosta na evropskem prvenstvu odigrali tekmo reprezentanci Slovenije in Hrvaške. Po naših informacijah je hrvaški premier želel organizirati posebno dvostransko srečanje, vendar to za slovensko stran ni bilo sprejemljivo, še posebno če bi bila tema arbitražni sporazum. Cerarjevo stališče je, da se na tej stopnji, ko sodišče odloča o predmetu spora in ko poteka postopek, o tem ni smiselno pogovarjati na visoki ravni. Po pvrem srečanju od izbruha afere, ki jo je sprožila Hrvaška, na Dunaju konec avgusta, se tudi ni nič spremenilo. Pričevalci dogodka pravijo, da je bilo takratno srečanje bolj kot ne formalno in hladno. Cerar je po srečanju na Dunaju dejal, da hrvaška pot ni sprejemljiva, Milanović pa, da so stališča vlad jasna, a da to ne bi smelo skaliti dobrih odnosov. Da sta Slovenija in Hrvaška še vedno prijateljski državi, sta čez nekaj dni po Dunaju v Alpbachu zagotavljala predsednika držav Borut Pahor in Kolinda Grabar Kitarović.

Če dunajske dvorane niso bile pravi kraj za poravnanje nesporazumov med državama, bi razprodana košarkarska dvorana v Zagrebu ob srečanju reprezentanc obeh držav lahko pomenila nov začetek – s pomočjo športne diplomacije.