Cerar: Koalicija je trdna, iskali bodo najširši konsenz

Premier Cerar: Privatizacija se je sprevrgla v ideološko vprašanje zaradi nasprotnikov.

Objavljeno
08. februar 2015 19.42
Maša za domovino Miro Cerar Ljubljana 23.12. 2014
N. R., Delo.si, STA
N. R., Delo.si, STA
Ljubljana – Predsednik vlade Miro Cerar je v pogovoru za STA dejal, da primanjkljaj pod tremi odstotki BDP pomeni »boleč napor in nujni pogoj za zagotovitev bolj zdravega gospodarstva in družbe«. Koalicija je po njegovi oceni trdna, le vloga SD pri privatizaciji je »na neki način zelo težavna«.

»Iz krize ne moremo čez noč. A uspelo nam bo kljub zahtevnosti razmer, k čemur me spodbujajo ne le trenutno zelo spodbudni gospodarski kazalci, ampak tudi zaveza koalicije in mnogih drugih v družbi, da začenjamo odgovorno gospodariti in se zavedati omejitev pri trošenju s ciljem dokončne konsolidacije javnih financ,« je dejal premier. Poudaril je, da je vlada naredila več korakov naprej v dialogu s socialnimi partnerji in drugimi sferami civilne družbe. Za letos načrtujejo prve temeljne premike v smeri zdravstvene reforme in ključne spremembe tudi na nekaterih drugih področjih.

Glede vloge DUTB je Cerar povedal, da so jih že lani začele skrbeti nekatere stvari. »Nikakor se politično ne vmešavamo v delo DUTB, zadeve pa proučujemo, in ko bodo ugotovljena vsa ključna dejstva, bomo v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepali,« je dejal. Meni, da se je privatizacija sprevrgla v ideološko vprašanje, ki ga po njegovem mnenju politično spodbujajo nasprotniki prodaje državnega premoženja.

Vlada si ideološki naboj, ki ga je sprožil »v veliki meri ne dovolj domišljen seznam 15 podjetij«, želi omiliti z oblikovanjem strokovne in transparentne strategije upravljanja državnega premoženja. O morebitnih spremembah koalicije premier ne razmišlja, je pa naklonjen iskanju čim širšega konsenza.