Cerar odgovoril Junckerju glede arbitraže

Slovenski premier v pismu pozdravlja stališče Evropske komisije glede arbitraže.

Objavljeno
09. oktober 2015 22.21
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana - Premier Miro Cerar je danes odgovoril na pismo predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in prvega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa glede arbitraže med Slovenijo in Hrvaško ter pozdravil stališče komisije, ki podpira nadaljevanje postopka, so danes sporočili iz premierjevega kabineta.

Cerar je v odzivu na pismo Junckerja in Timmermansa iz prejšnjega tedna izpostavil, da arbitraža temelji na arbitražnem sporazumu, pri sklenitvi katerega je Evropska komisija odigrala aktivno vlogo. »Še več, sporazum je bil pogoj za to, da je Slovenija lahko umaknila svoje zadržke glede hrvaškega pristopa k EU,« je spomnil slovenski premier.

Po mnenju Slovenije se mora arbitražni postopek nadaljevati in končati z razsodbo, ki bo obvezna za obe strani. To možnost in dolžnost ima arbitražni tribunal po arbitražnem sporazumu in mednarodnem pravu, še poudarjajo v Cerarjevem kabinetu in dodajajo, da arbitražni sporazum ostaja v veljavi, čeprav se je Hrvaška odločila za izstop iz arbitraže.

V premierjevem kabinetu poudarjajo, da ni alternativ glede reševanja mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. »Poskus Hrvaške, da odstopi od tega sporazuma, je mednarodnopravno neutemeljen. Kakršna koli vprašanja glede sporazuma se lahko in morajo, kot ugotavlja tudi Evropska komisija, rešiti v samem arbitražnem postopku.«

Dodajajo še, da je Slovenija naredila vse, da se ohrani avtonomija, neodvisnost in verodostojnost arbitražnega tribunala in postopka. »Končno razsodbo bomo spoštovali in enako pričakujemo od Hrvaške. Slednje je v skladu z vrednotami EU in načelom vladavine prava,« so še sporočili.