Cerar: Predlog, da se slovenski jezik umakne, je nedopusten

Osnutek nove deželne ustave avstrijske Koroške predvideva, da bi kot deželni jezik vpeljali zgolj nemščino.

Objavljeno
16. februar 2017 18.28
jsu*Cerar Vrh slovenskega gospodarstva
Ma. F.
Ma. F.

Ljubljana - »Vlada bo naredila vse, da zaščiti slovenščino na avstrijskem Koroškem,« se je na osnutek nove deželne ustave avstrijske Koroške, ki bi kot deželni jezik vpeljal zgolj nemščino, v video nagovoru odzval premier Miro Cerar.

Predsednik republike Borut Pahor se je medtem danes sestal z veleposlanico Avstrije v Sloveniji Sigrid Berko in se z njo pogovoril o razmerah, ki so nastale zaradi predloga o spremembi deželne ustave. Strinjala sta se, da je treba v dialogu poiskati rešitev, ki bo v prvi vrsti sprejemljiva za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem.

Veleposlanica je v pogovoru predstavila zakonsko in politično ozadje omenjenega predloga spremembe deželne ustave in izpostavila, da je bil predlog mišljen v dobri veri.

»Zelo smo zaskrbljeni, vendar se zavedamo, da je to še v fazi javne razprave, da je tudi javno mnenje na strani Slovencev,« je danes za Slovensko tiskovno agencijo dejal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki je še napovedal, da bo Slovenija začela dialog z Avstrijo in ostreje zahtevala zaščito slovenstva v tem prostoru. »Ni nam vseeno in moramo se boriti za cilje in vse to, kar je bilo doseženo,« je poudaril.

Zaradi osnutka je zaskrbljen tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je izpostavil, da ne gre samo za simbolično vprašanje vpisa jezika v deželno ustavo Koroške, ampak tudi za »izjemno pomemben praktičen vidik življenja naše narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.« Izrazil je tudi pričakovanje, da bo slovenska politika pri podpori slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem in pri doslednemu udejanjanju 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP) še naprej enotna.

Zunanji minister Karl Erjavec je včeraj sporočil, da bodo danes o tem razpravljali tudi koalicijski partnerji, v ponedeljek pa se bo sestal tudi s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

S predsednikom ene od krovnih manjšinskih organizacij, Narodnega sveta koroških Slovencev Valentinom Inzkom se je že včeraj pogovarjal podpredsednik vlade Dejan Židan. Inzko ga je zaprosil za enotno podporo vseh slovenskih političnih strank pri njihovih stališčih v procesu spreminjanja koroške ustave.