Cerar prepričan v uspeh zakona o lekarniški dejavnosti

Predsednik vlade in ministrica za zdravje menita, da se bo koalicija o predlogu zakona vendarle poenotila.

Objavljeno
05. oktober 2016 16.26
pivk Sobbotna/MNENJA
N. Č., STA
N. Č., STA
Ljubljana - Premier Miro Cerar je določene kritike na zakon ocenil kot pretirane, od tistih, ki so bili v preteklosti osebno angažirani na tem področju, pa pričakuje, da bodo spustili tone.

Poslanec Desusa Tomaž Gantar, ki je bil v času druge vlade Janeza Janše in vlade Alenke Bratušek minister za zdravje, je v torek ocenil, da je predlog zakona o lekarniški dejavnosti slabo pripravljen in bi morali njegovo obravnavo ustaviti. Poleg vsebinskih pomanjkljivosti je po njegovih besedah veliko zadev lahko ustavno spornih.

Premier Cerar je v izjavi medijem danes izrazil pričakovanje, da »bodo tudi tisti, ki sedaj nekoliko pretirano izpostavljajo probleme, glede katerih so bili tudi osebno angažirani v preteklosti in so imeli tudi vso možnost sodelovati v razpravi, nekoliko spustili tone in bodo pustili, da se prave rešitve končno uveljavijo,« je dejal in dodal, da bo »v prihodnjih dneh jasno, da številne od pripomb niso bile utemeljene«.

Poudaril je, da je zakon treba sprejeti. »So še neke dileme, ampak prepričan sem, da bomo šli z zakonom naprej. Ne smemo se sedaj ustaviti«, je poudaril.

»Zakon je pripravljen za ljudi«

Ministrica Kolar Celarčeva pa je po koncu koalicijskega usklajevanja o predlogu zakona izrazila prepričanje, da je zakon dober. Kot je dejala za STA, se nekateri pomisleki pravzaprav nanašajo na druge zakone. Glede očitkov, da zakon premalo definira financiranje lekarniške dejavnosti, je poudarila, da to ne spada v ta predlog zakona.

Glede pomislekov, da se s predlogom zakona posega v drugo zakonodajo, pa je dejala, da je bilo to nujno potrebno, saj še vedno nimamo na novo urejenega sistemskega zakona o javnih zavodih. Zato so z zakonom o lekarniški dejavnosti onemogočili, da se zdravstveni denar ou. presežki iz javnih lekarn prelivajo v občinske proračune in se potem porabijo denimo za asfaltiranje cest.

En del očitkov pa po njenih navedbah posledica tega, da nekateri bodisi niso dovolj podrobno brali pojasnil in obrazložitev členov, bodisi jih je treba dopolniti. Vseeno pa bodo določene člene popravili s koalicijskimi dopolnili, je napovedala ministrica.

»Zakon je nujno treba sprejeti,« je dejala in dodala, da verjetno nikoli ne bodo vsi zadovoljni z zakonom, saj je zadaj denar. »Je pa zakon delan za ljudi, da bodo imeli boljšo oskrbo in bomo imeli boljši nadzor nad cenami zdravil,« je dodala.