Cerar prisluhnil SD in Desusu

Dejan Židan: Mislim, da je prišlo do širšega razumevanja, kaj socialna kapica pomeni. Zaab izpostavlja programsko sorodnost.

Objavljeno
07. avgust 2014 09.54
Posodobljeno
07. avgust 2014 09.54
DZ
Pi. K., Ni. Č., Delo.si, Mo. H, notranja politika
Pi. K., Ni. Č., Delo.si, Mo. H, notranja politika

Ljubljana - Danes se nadaljujejo koalicijska pogajanja. Pogajalci Stranke Mira Cerarja (SMC) so se že sestali z Desusom in SD. Popoldan so si sledila pogajanja še z NSi in Zaab. V NSi so korak dlje od koalicije, v Zaab pa poudarjajo, da so si s SMC popolnoma sorodni. »Kljub temu, da smo se zelo trudili najti razlike, jih nismo našli,« je dejal predsednik sveta Zaab Stojan Pelko.

»Glede uspešnega zaključka pogajanj sem optimist. Veseli me, da je pomemben del pripomb in dopolnitev, ki smo jih podali k koalicijski pogodbi za SMC sprejemljiv. V prihodnjih dveh tedni se bo sicer še potrebno natančno dogovoriti o operativni ravni,« je dejal predsednik SD Dejan Židan po koncu eno in pol urnega sestanka s pogajalci SMC.

V tem trenutku po njegovih besedah še ni mogoče govoriti, ali je SD del koalicije, a Židan ostaja optimističen. Kot je poudaril, je končno prišlo do nekega širšega razumevanja glede socialne kapice, ki ji v SD močno nasprotujejo. Po njegovih besedah je prišlo do soglasja, da mora socialne prispevke plačevati vsak ne glede na višino plače. »To je del solidarnosti, ki je eden glavnih temeljev socialne države. Socialna kapica pa ni nič drugega kot bogataška kapica,« je dejal vodja socialnih demokratov.

Po njegovih besedah v Sloveniji zamenjujemo dve stvari.» Prva stvar so socialni prispevki, ki jih plačujemo vsi enako in sicer 22 odstotkov od svojih bruto dohodkov. Druga stvar pa je dohodninska obremenitev, ki narašča z višino plače. Nepoznavalci pogosto, ko govorijo o socialni kapici, govorijo o dohodnini, ki pa z njo nima nobene povezave.«

Kako razbremeniti srednji razred, ostaja debata za prihodnost, je še dejal Židan. SD se je zato pripravljena pogovarjati o spremembi dohodninske lestvice. A kot je opozoril Židan, se je o tem najbolj pogovarjati, ko je prisotna gospodarska rast in ko se povprečna plača v državi viša.

Socialno kapico sicer zagovarjajo v NSi, v SMC delno. Židanove izjave glede možnih sprememb pri dohodninski lestvici sicer kažejo na možnost približevanja stališčem NSi, s katerimi so se na to temo sestali že pred začetkom pogajanj.

Desus usklajen s SMC

S pogajanji so zadovoljni tudi v Desusu. »Glede vsebine koalicijske pogodbe je Desus usklajen s SMC,« je po današnjih pogajanjih s predstavniki SMC dejal podpredsednik Desusa Saša Ivan Geržina. Ali to pomeni, da je Desus že v koaliciji, Geržina ni hotel potrditi, je pa pogovore ocenil kot zelo dobre, mirne in konstruktivne. Tudi vsebinskih in kadrovskih rešitev ni hotel komentirati.

Predsednik SMC Miro Cerar je sicer pred današnjim krogom koalicijskih pogovorov dejal, da s stranko Desus ni še nič dokončno dogovorjeno. Tudi mesto predsednika DZ je ne glede na včerajšnje izjave Milana Brgleza po Cerarjevih besedah  zasedeno. Cerar je sicer poudaril, da sta se s predsednikom Desusa Karlom Erjavcem na sredinih pogovorih dobro ujela, poroča STA.

Cerar: Mesto DZ je zasedeno

»Erjavec bo, če bo njegova stranka vstopila v koalicijo, imel na voljo, da sprejme kakšno drugo zelo pomembno funkcijo, takšno, za kakršno je kompetenten. Mesto predsednika DZ je zdaj zasedeno,« je Cerar poudaril pred današnjimi pogajanji, o katerih upa, da jih bodo dobro opravili.

Cerar je danes poudaril, da so Brgleza kandidirali z resnim namenom, da bo to funkcijo opravljal za celoten mandat. Je pa spomnil na Brglezovo izjavo v pogovoru za STA, da če bi interes države zahteval kaj drugega, bi bil pripravljen na spremembo.

»A s tem ni izrazil tega, da bi se hotel umikati s tega mesta. V procesu, ki je politično lahko zelo turbulenten, se v prihodnjih mesecih ali letih lahko zgodi marsikaj,« je dejal Cerar. Vsekakor pa po njegovih besedah računajo, da bo Brglez uspešno in odgovorno opravljal to funkcijo.

Cerar se je že v sredo sestal z Erjavcem. Ta je za Delo včeraj dejal, da sta s Cerarjem ocenila, »da ni ovir za vstop Desusa v koalicijo«. Cerar pa je danes poudaril, da ni še ni nič dokončno dogovorjeno, ker je treba iti še skozi vsebinska usklajevanja. 

Nekaj zapletov med Desusom in SMC je bilo sicer v zadnjih dneh zaradi imenovanja predsednika DZ. Sprva je bilo dogovorjeno, da bo za to mesto kandidiral Erjavec, a si je premislil in je predsednik DZ postal podpredsednik SMC Milan Brglez. Erjavec je pozneje dejal, da vendarle vztrajajo pri tem, da to mesto zasede Desus.