Cigaretni dim krepi proračun

Državni zbor glasoval za novelo zakona, ki posega na več področij. Milijarde cigaret na slovenskem trgu.

Objavljeno
23. april 2014 23.02
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo

Ljubljana – Trošarine na tobak in tobačne izdelke naj bodo višje, je danes sklenila večina poslancev državnega zbora. Odločali so o spremembah in dopolnitvah zakona o trošarinah, ki jih je predlagala vlada.

»Veljavni zakon usklajujemo s predpisi Evropske unije, zvišujemo trošarino na tobačne izdelke, odpravljamo oprostitev za del trošarine na biogoriva, dodana fosilnim gorivom, urejamo odmero trošarine za zemeljski plin in uvajamo nadzor nad mazilnimi olji,« je poslancem povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

Po izračunih ministrstva bodo posegi v trošarinski zakon državnemu proračunu letos zagotovili dodatnih 31 milijonov evrov. Trošarina za tisoč kosov cigaret iz razreda tehtane povprečne maloprodajne cene cigaret znaša zdaj 101 evro, kmalu bo višja za pet evrov. Ta poseg v tobačni del trošarinskega zakona bo začel veljati deseti dan po uveljavitvi zakona. Kilogram drobnorezanega tobaka za zvijanje cigaret prinese zdaj 75 evrov trošarine, včeraj so poslanci z novelo omogočili precej višjo dajatev. »Trošarina bo višja, hkrati pa spreminjamo strukturo obdavčitve tako, da bo znašala 40 evrov na kilogram in še 35 odstotkov cene na drobno,« je državna sekretarka povedala o drobnorezanem tobaku. Po noveli zakona trošarina na kilogram drobnih tobačnih rezancev hkrati ne bo smela biti nižja od 88 evrov. Vlada poskuša preprečiti beg kupcev od cigaret k drobno rezanemu tobaku. Pri cigarah in cigarilosih novela omogoča za šest namesto sedanjih pet odstotkov maloprodajne cene dajatve, a ne manj kot 20 evrov na tisoč kosov. »Trošarine na tobak za pipe zvišujemo z 20 na 40 evrov za kilogram,« je še povedala Mateja Vraničar. Po podatkih ministrstva za finance so ponudniki tobaka na slovenskem trgu leta 2012 prodali štiri milijarde 60 milijonov cigaret.