Croatia Summit 2012: Erjavec o slovenskih prizadevanjih za stabilizacijo regije

Drugi dan konference se je začel z razpravo Perspektive EU kot gonilna sila družbenih in političnih sprememb.

Objavljeno
07. julij 2012 15.03
CROATIA-BALKANS-EU-ENLARGE-SUMMIT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Dubrovnik - Zunanji minister Karl Erjavec se je danes na mednarodni konferenci Croatia Summit 2012 v Dubrovniku udeležil razprave o političnih in varnostnih izzivih pri gradnji države v post konfliktnih družbah. V razpravi je izpostavil prizadevanja Slovenije za prevladovanje posledic spopadov v regiji.

Posebej je izpostavil ITF Ustanovo za krepitev človekove varnosti kot primer pomembne postkonfliktne dejavnosti, ki zagotavlja varno okolje. Kot je poudaril, ITF že deset let uspešno izvaja svoje dejavnosti v sodelovanju z mednarodnimi donatorji in lokalnimi oblastmi v BiH, na Hrvaškem in na Kosovu, kot tudi v Albaniji.

Nastop je sklenil z besedami, da se spopadi končujejo s spravo in odpuščanjem. »Sicer pa ne moremo zahtevati sprave in odpuščanj, preden niso sproženi postopki na sodiščih proti tistim, ki so odgovorni za vojne zločine in nasilje,« je dejal Erjavec.

Današnji drugi dan mednarodne konference Croatia Summit 2012 se je sicer začel z razpravo Perspektive EU kot gonilna sila družbenih in političnih sprememb.

Ob tem je pomočnik ameriške državne sekretarke za evropska in evroazijska vprašanja Philip Gordon izrazil pričakovanje, da bodo vse članice EU ratificirale hrvaško pristopno pogodbo ter da bo Hrvaška lahko postala polnopravna članica unije 1. julija prihodnje leto, kot je tudi načrtovano.

O ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu se bosta sicer danes ob robu konference pogovarjala Erjavec in hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Kot je napovedano, bo v ospredju njunih pogovorov odprto vprašanje Ljubljanske banke, na Hrvaškem pa pričakujejo, da omenjeni spor ne bo vplival na ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v državnem zboru.

Erjavec je sicer v petek pred srečanjem izpostavil, da je ratifikacija v DZ izključno odvisna od ravnanja Hrvaške. »Če se bo Hrvaška držala svojih zavez in če jih bo spoštovala, potem že jutri lahko začnemo postopek ratifikacije,« je povedal slovenskim novinarjem v Dubrovniku.

V Dubrovnik je medtem danes prispel tudi bivši srbski predsednik Boris Tadić, ki se je lani izognil udeležbi zaradi sodelovanje predstavnikov Kosova. Na konferenci sicer niti letos ni uradnih predstavnikov Srbije zaradi udeležbe kosovskih voditeljev.

Pusićeva je na konferenco povabila tudi predsednika SD Boruta Pahorja, ki naj bi se srečal tudi s Tadićem, pa tudi s hrvaškim premierom Zoranom Milanovićem, so napovedali iz Pahorjevega urada, še piše STA.


Tadić v Dubrovniku kljub udeležbi kosovskih predstavnikov


V Dubrovnik je na mednarodno konferenco Croatia Summit 2012 danes prispel bivši srbski predsednik Boris Tadić, ki se zadnja leta konference ni udeleževal zaradi sodelovanje predstavnikov Kosova. Na konferenci sicer niti letos ni bilo uradnih predstavnikov Srbije zaradi udeležbe kosovskih voditeljev.

Tadić se je s kosovskim premierom Hashimom Thacijem ob robu konference rokoval, ni pa se z njim srečal na pogovorih, kot so napovedovali hrvaški mediji.

Thaci je sicer v petkovi otvoritveni razpravi Croatia Summita znova dejal, da je Kosovo pripravljeno graditi prijateljske odnose s Srbijo.

Hrvaška televizija HRT je prihod Tadića označila za nepričakovanega in dodala, da je to prvič, da se kak visoki srbski predstavnik udeležuje tovrstnega regionalnega srečanja na Hrvaškem.

Hrvaški premier Zoran Milanović je po koncu konference pojasnil, da je Tadića osebno povabil na konferenco kot bivšega srbskega predsednika in predsednika velike srbske stranke, ki je tehnično še vedno v vladi.

Tadić pa je novinarjem v Dubrovniku dejal, da "slučajnemu rokovanju" ni treba pripisovati velikega pomena in spomnil, da sta se s Thacijem večkrat srečala, medtem ko so potekala pogajanja o statusu Kosova.

Zagrebški Večernji list je medtem navajal, da naj bi Tadića ameriška diplomacija že v petek skušala prepričati, naj pride v Dubrovnik.

Dvodnevne konference se je sicer udeležil tudi pomočnik ameriške državne sekretarke za evropska in evroazijska vprašanja Philip Gordon, ki bo v ponedeljek začel obisk v Beogradu, še poroča STA.