Dan D za vlado narodne enotnosti

Vladno koalicijo bosta sestavljala dva − Janković in Janša. Predsednik države želi čim hitrejše oblikovanje vlade.

Objavljeno
02. januar 2012 22.00
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Danes se izteče rok, ki ga je koalicija GRK (Virant, Žerjav, Erjavec) dala drugim strankam za odgovor na pobudo o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Večina slovenske politike to zamisel odklanja, kar pomeni, kot je napovedal Virant, da bo njegova DL odslej pospešeno nadaljevala koalicijska pogajanja z Jankovićem, po novem pa tudi z Janšo.

Trojček sicer še vedno meni, da bi bila tehnična vlada z mandatarjem strokovnjakom za državo najboljša rešitev. Na mestu ministrskega predsednika vidijo Janeza Potočnika, Marka Voljča, Egona Zakrajška ali Janeza Šušteršiča.

Toda ker predlog nima podpore, bo v prihodnjih dneh prvo skupno srečanje trojice strank, ki usklajujejo pogodbo o vstopu v Jankovićevo vlado. Pozitivna Slovenija, SD in Virantova lista so že zelo zbližale stališča, znane so tudi že prve kadrovske rešitve. Po doslej znanih podatkih Janković, ki ga je sicer na silvestrovo na ulicah Ljubljane zaradi groženj s smrtjo varovala policija, vztraja samo pri dveh resorjih – gospodarskem in pri resorju za trajnostni razvoj, ki bo menda po novem združeval ministrstva za promet, okolje in regionalni razvoj. Virantova DL in SD bi dobili vsaka po tri resorje, eno od njih je tudi mesto predsednika parlamenta.

Te tri stranke imajo skupaj samo 46 glasov, zato bo Janković skušal vključiti v vlado tudi Desus, ki pa ga za zdaj ne podpira in se tudi ne pogaja. V prihodnjih dneh pa se bo z najverjetnejšim mandatarjem srečala SLS. Ta stranka v vlado ne bo vstopila, ji pa Janković ponuja sodelovanje v Partnerstvu za razvoj. V tem primeru bi SLS podprla le najpomembnejše projekte vlade, torej pokojninsko, zdravstveno in druge reforme.

Po informacijah iz kabineta predsednika države bo Danilo Türk »storil vse, da bo nova vlada čim prej začela delovati«. Ali to pomeni, da bo že v prihodnjih dneh predlagal parlamentu kandidata za novega mandatarja, še ni znano. Ta hip niti Janković niti Janša, ki v teh dneh prav tako začenja koalicijske pogovore z Virantovo DL, ima pa tudi podporo NSi, nimata zagotovljene večine.

Potem ko bo Türk predlagal mandatarja, bo moral o njem DZ odločati v tednu dni. Če torej želi predsednik države izbrati mandatarja, ki bo v parlamentu zanesljivo izvoljen, bo moral počakati do 15. januarja, ko bo o vstopu v levo ali desno vlado odločala Virantova lista.