Danes: Gantar predaja posle, Bratuškova v Milano

Primopredaja na ministrvu za gospodarstvo šele v drugi polovici tedna.

Objavljeno
09. december 2013 07.47
Seja ekonomsko socialnega sveta - Tomaž Gantar 06.septembra 2013
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Tomaž Gantar, ki je konec novembra odstopil z mesta ministra za zdravje, bo danes predal posle svojemu začasnemu nasledniku na tem mestu, zunanjemu ministru Karlu Erjavcu.

Najverjetneje so najbolj pereče trenutne zadeve na ministrstvu pogodbe okoli investicij, kot so gradnje urgentnih centrov po državi.

Verjetno bo Gantar svojemu nasledniku tudi predal gradivo, ki so ga na ministrstvu pripravili v okviru dela na zdravstveni reformi. Podobno so predajali svoje osnutke zakonov reforme že njegovi predhodniki na tem mestu, saj reforma do sedaj še ni bila sprejeta. Prav zaradi nasprotovanj okoli reforme v koaliciji je Gantar tudi odstopil z ministrskega mesta.

Po odstopu ministra Stanka Stepišnika pa bo primopredaja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo predvidoma potekala v drugi polovici tedna. Finančni minister Uroš Čufer, ki bo začasno prevzel gospodarski resor, je namreč danes in v torek odsoten, so pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

Erjavec in Čufer bosta resorja lahko vodila največ tri mesece, a nova ministra naj bi bila imenovana že prej. Bratuškova je nedavno zagotovila, da nameravajo koalicijsko pogodbo dopolniti kmalu po novem letu. V stranki DeSUS, ki jo vodi Erjavec, namreč predlogov za ministre ne bodo podprli, dokler ne bo dogovora tako o rekonstrukciji vlade kot o novi koalicijski pogodbi.

Ljubljanski mestni svetniki o parkiranju

Ljubljanske mestne svetnike na današnji seji čakajo spremembe na področju parkiranja v Ljubljani, saj občina predlaga eno uro daljše plačevanje parkirnine na parkiriščih s parkomati v ožjem mestnem središču. Poleg tega sta na dnevnem redu drugi rebalans občinskega proračuna ter drugi rebalans finančnega načrta občinskega stanovanjskega sklada.

Mestna občina Ljubljana (MOL) na področju parkiranja med drugim predlaga razdelitev območja parkiranja na tri območja namesto dosedanjih dveh ter temu prilagaja parkirnine. Predlagajo tudi, da bi se na območju časovno omejenega parkiranja v prvi coni, torej v ožjem mestnem središču, parkirnina od ponedeljka do petka plačevala eno uro dlje, in sicer do 19. ure.Janković predlaga še razširitev dnevnega reda seje s soglasjem javnemu zavodu Lekarna Ljubljana k nakupu poslovne stavbe na Komenskega ulici 11 ter poslovnih prostorov Lekarne Bežigrad, Lekarne Moste in lekarne pri šišenski knjižnici. Nepremičnine so v lasti MOL, Lekarna Ljubljana pa ima nekatere v upravljanju, druge pa uporablja na podlagi najemnih pogodb. Za nakup ima zagotovljenih 6,2 milijona evrov, piše v gradivu za sejo.

Bratuškova v Milanu

Predsednica vlade Alenka Bratušek bo danes na obisku v Milanu. Skupaj z italijanskim premierom Enricom Letto se bo udeležila že tretje investicijske konference, na kateri bodo predstavili privatizacijo državnih deležev v slovenskih podjetjih.

Na investicijski konferenci na milanski borzi bodo predsednica vlade, minister za finance Uroš Čufer ter predstavniki agencije Spirit predstavili privatizacijo državnih deležev v izbranih podjetjih.

Patria II.

Na ljubljanskem sodišču se nadaljuje sojenje v zadevi Patria II.