Danilo Türk: Svoboda plovbe je pomembna!

Nekdanji predsednik Slovenije o arbitraži za jutrišnjo Sobotno prilogo.

Objavljeno
06. julij 2017 19.05
A. Ž.
A. Ž.
Ljubljana – Danilo Türk, nekdanji predsednik Slovenije ter profesor mednarodnega prava, v jutrišnji Sobotni prilogi komentira sodbo arbitražnega tribunala. Poudarja visoko pravno utemeljenost sodbe ter opozarja na morebitne pasti, ki se jim mora slovenska politika izogniti.

»Arbitražna odločba zavezuje,« pravi dr. Türk. »V pravu temu rečemo razsojena zadeva, res iudicata. O res iudicata se ne pogaja. To mora biti naše izhodišče. Lahko se pogajamo o tem, kako bomo sodbo izvedli, kako bomo preprečevali incidente, jasno pa mora biti, da je to res iudicata. Prej ali slej se bo to tudi uveljavilo. Kajti druge rešitve ni,« ugotavlja nekdanji predsednik, sicer tudi zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.

Dr. Türk v pogovoru za Sobotno prilogo opozarja na nekatere mednarodne vidike arbitražne odločitve. Četudi so Američani dali vedeti, da se v spor med Slovenijo in Hrvaško ne bodo vmešavali, je po mnenju Danila Türka sodba pomembna tudi za ameriške interese. »Kamorkoli po svetu greste in se postavljajo ta vprašanja, boste videli ameriške argumente na strani svobode plovbe.« Z arbitražno sodbo se območje svobodne plovbe povečuje. »Mi smo, kot pomorska država, za svobodo plovbe,« pravi Türk. Prepričan je, da so v sodbi številni argumenti, na katere se bo med pogovori s prijatelji lahko sklicevala tudi slovenska diplomacija.