Dejan Židan zanikal govorice o nesoglasjih v koaliciji

Šli smo po sledi govoric, češ da je Cerar zaradi terana pozval Židana k odstopu. Ta pravi, da sta se temu zgolj nasmehnila.

Objavljeno
23. marec 2017 22.21
Dejan Židan predsednik stranke Socialnih demokratov- SD in aktualni minister za kmetijstvo in prehrano. Ljubljana, Slovenija 2.9.2015.
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Predsednik SD Dejan Židan je po dolgi seji predsedstva stranke zanikal, da bi zaradi terana prihajalo do nesoglasij v koaliciji, kakor so poročali nekatere spletni mediji. Nekateri so celo poročali, da bi ga naj premier pozval k odstopu z ministrskega položaja. »Ob teh govoricah sva se s predsednikom vlade Mirom Cerarjem zgolj nasmehnila,« je dejal Židan.

Ko smo prvaka SD vprašali, kaj se dogaja v zakulisju in kaj od govoric drži, je odgovoril, da marsikaj, kar se zapiše, se sploh ni zgodilo. Domnevni sestanek med Židanim in Cerarjem se sploh ni zgodil, ker predsednika SD takrat ni bilo v Sloveniji. Dogaja se ravno nasprotno, dodaja Židan, v koaliciji niso nič razdvojeni zaradi terana, ampak še bolj enotni. »Smo popolnoma enotni, tudi v prihodnjih akcijah, ki jih sedaj ne moremo komentirati, smo usklajeni in smo vsi odločeni odločno delovati. Jasno mi je, da si kateri od konkurentov ne želi rasti Socialnih demokratov,« odgovarja Židan.

Prvak SD je tudi zanikal govorice, da si želijo predčasnih volitev. »Država si zaradi normalnega gospodarskega razvoja in družbenih podsistemov zasluži, da imamo volitve vsake štiri leta, ne pa da imamo ves čas v mislih predčasne volitve,« je dejal Židan.

Na ta način je odgovoril tudi na pomisleke nekaterih koalicijskih poslancev, ki so v torek kritizirali Židana zaradi odločitve Evropske komisije, da nadaljuje z delegiranim aktom, s katerim bi podelili tudi določene pravice Hrvaški pri uporabi imena teran. Tako je primorski poslanec SMC Marko Ferluga jezen zaradi neuspeha dejal, da Židanov odstop ne bi ničesar rešil, se pa je vprašal, ali je minister za kmetijstvo in predsednik koalicijske stranke storil vse in dovolj za zaščito terana.

Opozicijski poslanec SDS Tomaž Lisec pa je ugotavljal, da Židan eno govori v Sloveniji, drugo pa v Bruslju. Pomemben datum za usodo Židana, je dejal Lisec, bo sprejem delegiranega akta o uporabi imena teran. »Če takrat premier ne bo ukrepal, bomo v SDS razmislili o ministrovi odgovornosti, tudi o interpelaciji,« je napovedal Lisec.

Židana smo po predsedstvu SD vprašali, kako komentira nedavno izjavo komisarja Phila Hogana za hrvaške medije, da je teran izključno slovensko vino, Hrvaški pa bodo dovolili omejeno uporabo imena za to vino. Prvak SD se je odzval s pojasnilom, da ni nikoli bilo sporno, da je teran slovensko vino. »Skušamo pa Hoganu dopovedati, česar pa noče slišati, da potrošnik  na etiketi ne loči, če je teran označen kot vino ali kot vinska sorta. Zato se borimo proti temu, da bi Hrvaški podelili izjemo in da zadržimo ekskluzivno zaščito,« je dejal Židan.