Del sindikatov že podprl dogovor o odpravi plačnih nesorazmerji

Vlada bi dokončno odločitev lahko sprejela na dopisni seji v petek. Vlada bo namreč počakala na jasno odločitev sindikatov.

Objavljeno
13. november 2013 19.26
Pogajanja sindikati Virant
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - V konfederaciji sindikatov javnega sektorja bodo pristopili k podpisu izjave o usklajenosti zakona, ki določa način poplačila dolga javnim uslužbencem iz naslova odprave plačnih nesorazmerij. Danes se je namreč sestalo predsedstvo konfederacije, s podpisom pa soglašajo vsi sindikati z izjemo enega, pravi predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Proti so v Policijskem sindikatu Slovenije, iz katerega so sporočili, da soglasja ne morejo podati, ker je »takšen način urejanja pravnomočnih sodb sodišča ustavno sporen, sam zakon pa je povezan s preveč skritimi pastmi, ki jih ni mogoče predvideti.«

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije sicer predstavlja eno od dveh sindikalnih skupin. Druga, ki jo vodi Drago Ščernjavič, naj bi se sestala v četrtek. Kakšno bo v tej sindikalni skupini razmerje med tistimi, ki soglašajo s podpisom, in tistimi, ki mu nasprotujejo, za zdaj še ni znano. Pričakovati pa je, da bo tudi v tej skupini zadostna podpora za podpis, torej ga bo podprla vsaj polovica sindikatov.

Da predlagani zakon nima njihovega soglasja, so sicer že povedali tudi v Sindikatu policistov Slovenije, Sindikatu ministrstva za obrambo, Sindikatu poklicnih gasilcev Slovenije in Sindikatu vojakov Slovenije. Pomisleke naj bi imeli tudi v Sindikatu občinskih redarjev Slovenije in Sindikatu kulture Glosa.

Vlada naj bi zakon obravnavala jutri, a naj bi z njegovo potrditvijo in posredovanjem v državni zbor počakala, dokler ne bo jasna odločitev sindikatov oziroma do podpisa izjave o usklajenosti, ki je predviden za petek. Vlada bi nato dokončno odločitev lahko sprejela na dopisni seji v petek.

Kot je za STA pojasnila direktorica službe vlade za zakonodajo Ksenija Globokar, izjava o usklajenosti zakona sicer ni formalno pravna zaveza, je pa standard, ki se je uveljavil in ga DZ tudi pričakuje.