Delegacija DZ za zunanjo politiko po 14 letih v saboru

Obisk slovenskih parlamentarcev je pravzaprav uradna napoved ponedeljekovega obiska zunanjega ministra Karla Erjavca v Zagrebu.

Objavljeno
15. marec 2012 15.48
Posodobljeno
15. marec 2012 15.48
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb − Hrvaški sabor je po štirinajstih letih spet gostil slovensko delegacijo odbora DZ za zunanjo politiko. Danes se je na Markovem trgu namreč mudila na celodnevnem uradnem obisku delegacija odbora DZ za zunanjo politiko, ki so jo med drugim sprejeli predsednik sabora Boris Šprem, predsednik vlade Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić.

»To je bil iskren sestanek v pomembnem trenutku; ko je dosežen sporazum o arbitraži in sestava komisije ter času ratifikacije pristopnih sporazumov. Gre za novo možnost in priložnost za novo etapo medsebojnega delovanja,« je po srečanju dejal prvi mož odbora za zunanjo politiko hrvaškega sabora Milorad Pupovac.

Tudi vodja slovenske delegacije, v kateri so bili Jožef Jerovšek, Roman Jakič, Polonca Komar in Samo Bevk, Jožef Horvat, je bil nad obiskom zadovoljen. Dejal je, da gre za prvi obisk odbora DZ za zunanjo politiko pri kolegih v saboru po štirinajstih letih in poudaril, da ga »veseli, ker so se strinjali za nadaljevanje procesov medsebojnega sodelovanja«. Na vprašanje, kdaj bo Slovenija ratificirala pristopni sporazum Hrvaške v EU, pa je Horvat dejal, da »bo datum optimalen tako za Slovenijo, kot za Hrvaško«.

Današnji obisk slovenskih parlamentarcev pri hrvaških kolegih pa je bil pravzaprav uradna napoved ponedeljekovega obiska zunanjega ministra Karla Erjavca v Zagrebu, kjer bo osrednji dogodek zagotovo srečanje med njim in hrvaško kolegico Vesno Pusić. Osrednja tema bo, kot napovedujejo, »nadaljevanje pogovorov o aktualnih temah skupnega interesa in nadaljevanje krepitve dobrososedskih interesov«. To bi utegnilo pomeniti tudi, da bo slovenski zunanji minister na Hrvaško prispel z odgovorom na vprašanje, ki Zagreb najbolj zanima: kdaj bo slovenski parlament ratificiral hrvaško pristopno pogodbo v EU. Uradnega odgovora na to vprašanje danes sicer ni želel napovedati nihče, neuradno pa je bilo mogoče slišati, da bi slovenska vlada utegnila začeti postopek ratifikacije že prihodnji teden, ko bi ustrezen dokument poslala v proceduro, parlament pa bi o ratifikaciji odločal na prvi prihodnji seji.

Popoldne sta slovenske parlamentarce sprejela tudi predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić.