Cerar: Upanje za pisano koalicijo ostaja

Desus najverjetneje v vladi, ZL v opozicijo. Zaab: S SMC smo si najbolj sorodni. NSi: Zanima nas gospodarski resor.

Objavljeno
24. julij 2014 16.01
Posodobljeno
24. julij 2014 16.11
Združena levica
An. B., M. H., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
An. B., M. H., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Miro Cerar je danes začel prvi krog koalicijskih pogajanj. Srečal se je z Desusom (10 poslanskih sedežev), Združeno levico (6), predstavniki Zaab (4) in NSi (5).

Srečanje s SD (6 poslanskih sedežev) bo predvidoma v petek. S pogajanji bodo nadaljevali prihodnji teden.

SMC (36 mandatov) potrebuje za sestavo koalicije najmanj deset poslancev druge stranke.

19:00

Po končanih spoznavnih uvodnih  pogovorih je najverjetnejši mandatar Miro Cerar dejal, da »upanje za pisano koalicijo ostaja«.

Ocenil je, da so bili današnji pogovori s predsedniki strank konstruktivni, z vsebinskim delom pa bodo nadaljevali prihodnji teden. »Danes smo načeli osnovno vprašanje področij, ki bi bila lahko zanimiva za kakšno od strank, vendar pogovor ni šel dlje od uvodnih spoznavnih tem,« je dejal Cerar.

V teh dneh si bodo stranke izmenjale tudi vsebinske poudarke, »da bo v začetku prihodnjega tedna že vse bolj konkretno,« je zaključil Cerar in dejal, da koalicijska pogodba še ni napisana.

Cerar tudi upa, da bodo stranke prihodnji teden dosegle soglasje o tem, kdo bo novi predsednik državnega zbora. Konstitutivna seja bo prihodnji petek.

18:00

Predsednica NSi Ljudmila Novak je po srečanju dejala, da v koalicijo ne bodo šli za vsako ceno. Ključen bo akcijski načrt NSi. Cerarju so dali teden dni časa, da si ga prebere. »Če bo to za njih sprejemljivo», bomo v koaliciji, je dejala Novakova, če ne, bo NSi konstruktivna opozicija.«

NSi najbolj zanima gospodarski resor, imajo pa kandidate tudi za druge resorje.

Na sestanek je prišel tudi vodja poslancev Matej Tonin, ki se je po poročanju Financ opoldne srečal z nekdanjim finančnim ministrom v Janševi vladi Janezom Šuštaršičem.

NSi je sicer ključna za »mavrično koalicijo«, ki si jo je zaželel Cerar. Ta za njeno oblikovanje v vladi potrebuje stranke obeh političnih blokov. Na desnici mu zaradi »nekooperativnosti« SDS ostane le še NSi.

17:00 Bratušek: S Cerarjem nič o programih

Alenka Bratušek je po pogovoru s SMC sporočila, da se niso pogovarjali o vsebini, saj jih to čaka naslednji teden. Prepričana je, da je Zaab programsko najbolj sorodna SMC oziroma da imata stranki »kompatibilen program«.

16:00 Mesec: Z vlado možno projektno sodelovanje

Od predstavnikov nastajajoče poslanske skupine Združena levica (ZL) sta na koalicijski pogovor prišla Matjaž Hanžek in Luka Mesec.

Mesec je dejal, da je možnost vstopa v koalicijo skoraj nična, saj da imajo s SMC preveč različne poglede, zlasti na privatizacijo. »SMC bi privatizirala vse razen infrastrukture,« je dejal Mesec, ki pa ni zavrnil možnosti projektnega sodelovanja z vlado. Pri tem je izpostavil področje zdravstva.

Kot smo v Delu sicer že pisali, šest poslancev ZL v novem sklicu parlamenta ne bo v koaliciji. Takšno stališče za stranko, ki zagovarja ultimativno prekinitev privatizacije, ustanovitev centralnega državnega podjetja, ki bi vodilo vse državne posle (po vzoru nekdanje SDK) ter večjo davčno obremenitev bogatih in kapitala, ni presenetljivo.

15.00 Desusu predsedstvo DZ?

Prvi je na sestanek k Cerarju prišel predsednik Desusa Karl Erjavec. Po enournem sestanku je pred novinarje stopil z besedami: »Sem optimist. Mislim, da je velika verjetnost, da bi lahko stranka Desus sodelovala v vladi Mira Cerarja.«

Pred sestankom je Erjavec dejal, da ga predvsem zanimajo programska izhodišča nove vlade in koliko so ta povezana z izhodišči Desusa. Kot je dejal bo »treba nekaj narediti« na področju regresov za upokojence ter začeti z usklajevanjem pokojnin v primeru gospodarske rasti, znova pa je izpostavil tudi zagotavljanje javnega zdravstva in šolstva ter ustanovitev urada za starejše in invalide.

Desus bi v primeru vstopa v koalicijo bila druga najmočnejša stranka, zato bi lahko predlagala kandidata za predsednika DZ. Ime bo najverjetneje usklajeno že kmalu, saj bo ustanovna seja DZ prihodnji petek.

Ali Erjavec pričakuje, da mu tradicionalno pripada tudi zunanje ministrstvo?» Glede na to, da je stranka Desus tradicionalna stranka, pričakujemo, da bomo tudi spoštovali tradicionalne običaje,« je dejal Erjavec.

Število resorjev, ki bi pripadlo posamezni koalicijski stranki, bo po Erjavčevih besedah odvisno od tega, koliko strank bo sodelovalo v novi vladi. Sam nima zadržkov, da bi v koaliciji sodelovala tudi NSi, čeprav meni, da je v koaliciji ne bo. »Ne verjamem, da bi lahko NSi, če bi sodelovali v koaliciji, dosegla korake proti privatizaciji zdravstva,« je dejal.