Do službe zaradi svojih očetov politikov

Poznavalci neuradno komentirajo, da je Marjan Eberlinc na čelu Plinovodov že dobil pomoč »prave barve« v Sarah Jezernik.

Objavljeno
20. februar 2013 21.10
hočevar eberlinc
Anže Božič, notranja politika; Borut Tavčar, gospodarstvo
Anže Božič, notranja politika; Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Po razkritju nepravilnosti pri premoženjskem stanju premiera Janeza Janše in opozicijskega prvaka Zorana Jankovića je protikorupcijska komisija objavila nova odmevna primera korupcije. Državno podjetje Plinovodi je priredilo pogoje za zaposlitev hčere in sina predsednika in šefa poslancev SDS.

Komisija družbi Plinovodi očita, da so pri zaposlitvi Nike Janše namerno znižali standarde na razpisu za delovno mesto »vodja projektov«. Tako niso zahtevali delovnih izkušenj, čeprav sistemizacija tega delovnega mesta zahteva najmanj 36 mesecev prakse. Spregledali so ji tudi strokovni izpit, piše v poročilu KPK.

V Delu smo že pisali, da premierova hči kot krajinska arhitektka pomaga pri umeščanju plinovodov v prostor, na razpis za prosto delovno mesto pa se je prijavilo še šest drugih kandidatov. KPK je razkrila, da je več kandidatov izpolnjevalo vse v sistemizaciji predvidene pogoje, a je bila na razgovor povabljena le Nika Janša. Službo za nedoločen čas (z enoletnim pripravništvom) je dobila 12. marca 2012, torej po sestavi vlade, ki jo vodi njen oče Janez Janša.

Komisija, ki jo vodi Goran Klemenčič, podobno ugotavlja tudi glede službe Tadeja Tanka, ki je bil zaposlen še v času pred sestavljanjem sedanje vlade. Čeprav sin vodje poslancev SDS zaradi pomanjkanja izkušenj ni izpolnjeval pogojev za zasedbo delovnega mesta »samostojni pravnik«, so težavo rešili tako, da so mu omogočili enoletno pripravništvo. Sistemizacija takšne možnosti ni predvidevala.

Kaj pa naj šef državnega podjetja?

»Sistemsko napako smo odpravili, sodelovali pa smo tako s KPK kot z inšpektorji za delo,« je za Delo pojasnil direktor Plinovodov Marjan Eberlinc, ki je izrecno želel priti na zaslišanje, saj, kot je povedal, sprejema objektivno odgovornost za napako. Trdi tudi, da mu »s sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi Nike Janše niso bile neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane kakršne koli koristi zanj ali za družbo ali za kogar koli tretjega«.

Poleg tega Plinovodi ali Eberlinc niso zahtevali, sprejeli ali pričakovali koristi zase ali koga tretjega. Opisano ravnanje po mnenju šefa družbe ne ustreza definiciji korupcije, zato od KPK pričakuje, da bo spremenila svoje ugotovitve. Delovna inšpekcija je Eberlincu naložila 500 evrov kazni, ki jih je v polovičnem znesku že poravnal.

Poznavalci neuradno komentirajo, da je Eberlinc na čelu Plinovodov že dobil pomoč »prave barve« v Sarah Jezernik, poleg tega kot direktor podjetja v državni lasti ni mogel pogledati stran, ko se je na razpis prijavil človek z določenim priimkom. »Kateri direktor pa bi ravnal drugače?« sprašujejo poznavalci.