Dobri odnosi med Slovenijo in Avstrijo

Glavne teme srečanja zunanjih ministrov so bile utrjevanje sosedskega sodelovanja in položaj manjšin.

Objavljeno
20. marec 2012 15.52
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Dunaj – Zunanji minister Karl Erjavec je včeraj obiskal Dunaj, kjer ga je poleg gostitelja, kolega Michaela Spindeleggerja, sprejel tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer. Ministra sta ugotovila, da so odnosi med državama zelo dobri, izognila se nista niti temam o manjšini.

»Glavne teme pogovorov so bile predvsem nadaljevanje dobrih in prijateljskih odnosov z Avstrijo. Ti so na visoki ravni. To smo potrdili tudi pri predsedniku republike in v pogovorih na štiri oči z ministrom za zunanje zadeve,« je dejal Karl Erjavec. Avstrijski zunanji minister je pojasnil, da sta z Erjavcem govorila »tako o položaju slovenske manjšine v Avstriji kot nemško govoreče skupnosti v Sloveniji«.

»Predvsem po sprejetju ustavnega zakona moramo ugotoviti, da so ti odnosi dobri. Obravnavala sva tudi predloga novega zakona o narodni skupnosti. Ministru sem zelo hvaležen, da je pozoren pri besedilu tega zakona. Želimo si, da pravice naše manjšine ne bi bile okrnjene, sem optimist ter mislim, da se bo zadeva dobro končala,« je dejal Erjavec.

Erjavec je dejal, da je Avstrija tretji najpomembnejši gospodarski partner Slovenije in da kar polovica tujih naložb v Sloveniji prihaja iz Avstrije. Državi načrtujeta tudi več skupnih projektov. »V Sloveniji razmišljamo o tretjem pomolu v Luki Koper, ki je pomembna tudi za avstrijsko gospodarstvo,« je poudaril Erjavec.

Slovenija in Avstrija bosta poskušali okrepiti tudi sodelovanje znotraj EU in nadaljevati tesno sodelovanje na Zahodnem Balkanu. »Hrvaška bo postala pomembna članica EU. Ne smemo pozabiti drugih držav v regiji. Skupaj si moramo prizadevati, da bo imel Zahodni Balkan evropsko perspektivo. To je pomembno za obe najini državi in oba si bova za to prizadevala,« je dejal Michael Spindelegger. »Vedno obstajajo nerešena vprašanja. Vendar imamo v resnici odlične odnose in ne vidim nobenih velikih problemov,« je po prvem srečanju z ministrom Erjavcem sklenil njegov avstrijski kolega.