Dovolj ukvarjanja z zgodovino, glejmo naprej

Andrej Čuš, ki je izstopil iz SDS, ker ne more delovati v nasprotju s svojimi prepričanji, razmišlja tudi o svoji stranki.

Objavljeno
23. maj 2016 21.21
Slovenija.Ljubljana.27.10.2011 Janez Jansa v avli RTV Slovenija. Foto:Matej Druznik/DELO
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Poslancem, ki so izstopili iz stranke Janeza Janše, je sledil še Andrej Čuš. Razmišlja tudi o novi politični stranki, ki bi presegla stanje obstreljevanja z nasprotnih bregov in bi bila brez botrov.

Koliko časa je zorela odločitev o izstopu iz SDS?

Ne dolgo. Prejšnji teden sem se posvetoval s somišljeniki in ljudmi, ki so mi pomagali pri izvolitvi za poslanca. Z njimi sem izmenjal poglede na aktualno slovensko politiko in skupaj ugotavljamo, da bi se dalo mnoge stvari izboljšati – v Sloveniji in v SDS.

Kaj je ključni vzrok za slovo – odnos do predsednika SDS, vsebinske razlike?

Po štirih letih delovanja kot poslanec državnega zbora sem spoznal, da je Slovenija vkopana na dveh bregovih, s katerih se strelja z vsemi topovi na nasprotnika, pri tem pa se vse preveč vračamo v preteklost in pozabljamo na prihodnost. Mojo politično odločitev lahko razumete tudi kot protest zaradi položaja mladih v Sloveniji, kjer tako rekoč nimajo več nobene prihodnosti.

Položaj Janeza Janše v SDS je nesporen – vas je kaj poklical, vas je prepričeval, ste bili kritični do njega?

Ko sem se odločal, kaj storiti, sem ugotovil, da želim biti kot poslanec samostojen, da želim imeti mir in da ne morem delovati v nasprotju s svojimi prepričanji. Kot poslancu se mi zdi popolnoma absurdno, da že v ponedeljek vemo, kako bomo glasovali v državnem zboru.

Lahko kaj poveste o vlogi Janše pri vaši odločitvi?

Zgolj to, da sem se v izstopni izjavi zahvalil stranki za sodelovanje in da gremo vsak svojo pot naprej.

Slišati je, da ste že pred časom izgubili zaupanje pri Janši, od tod tudi odločitev, da vas niso uvrstili v nabor kandidatov za prihodnje volitve.

Takšne ocene so popoln spin za odvračanje pozornosti od pravih vzrokov za mojo odločitev. Verjetno vsak človek enkrat v življenju pride do točke, ko ugotovi, da tako ne gre več naprej. V mojem primeru je bilo ključno, da smo se v SDS preveč ukvarjali z zgodovino in premalo s prihodnostjo. Postopki evidentiranja v SDS so stekli v skladu z demokratičnimi načeli, pri čemer sem dobil odločno podporo lokalnih odborov SDS v volilnem okraju osme volilne enote. Zelo sem aktiven v svojem volilnem okraju, tam imam tudi močno podporo, zato to ni presenetljivo. Glede na to, da je SDS na vrhuncu po javnomnenjskih raziskavah, menim, da je to primeren trenutek za mojo odločitev.

V skopih odzivih SDS vam očitajo, da ste oportunist – da stranko zapuščate, ker niste bili v začetni fazi predvideni za poslanskega kandidata.

Tudi to je mogoče označiti za značilen spin, kako zmesti javnost. Imam močno podporo lokalnih odborov in temu ni mogoče nič več dodati. V politiki in parlamentu želim govoriti, kar mislim, in ne, kar bi, kot menijo nekateri, moral govoriti.

Imate kaj somišljenikov v poslanski skupini?

Sliši in špekulira se marsikaj. Drugih nisem nagovarjal. Nekaj poslancem sem povedal, kaj nameravam storiti, ne vem pa, kako se bo kdo odločil v prihodnje.

Mislite, da vam bo kdo sledil?

Ne vem. Verjetno na lokalni ravni, saj imajo mnogi enake poglede na slovensko politiko kot jaz, nekateri pa bodo ostali v SDS. Sam menim, da je napočil čas za drugačno politiko.

SDS se navzven predstavlja kot izjemno enotna politična skupina, kot velika srečna družina. Vaše poteze pa na ta projekt mečejo sence dvoma.

Spremljam odzive poslancev, ali mi bo kdo sledil. Trenutno lahko sklenem le, da podobno kot jaz razmišlja še eden.

To je Zvonko Lah?

Tako je, saj se je tudi javno izpostavil. Upam, da bo moj izstop iz SDS tudi priložnost za pogovor in razmislek v stranki, zakaj se je to zgodilo, in da se marsikaj izboljša, ne le v SDS, ampak v celotni slovenski politiki.

Kakšno vlogo so imele pri vaši odločitvi izjave Vere Ban?

Že dolgo jo poznam in jo zelo cenim, ker je bila dolgoletna sodelavka Jožeta Pučnika. Ob njenih izjavah sem bil na začetku precej presenečen, a ko sem zasledil njen poziv k ukrepanju, sem menil, da se mora nekdo opogumiti, se izpostaviti in se še bolj truditi za normalizacijo države.

Kakšna bo vaša politična prihodnost? Ustanavljate novo politično stranko na desnici?

Za začetek napovedujem ustanovitev strokovnega sveta, s pomočjo katerega bom laže funkcioniral kot poslanec državnega zbora. Čez čas pa bo treba presoditi, ali smo se v tem svetu zbrali pravi ljudje. Izhajam iz tega, da vsak drugi volivec v tej državi bojkotira volitve, zato je treba ljudi zbuditi, ne le da bi ponovno verjeli v politiko, ampak tudi, da je mogoče marsikaj storiti in popraviti.

Govori se, da nameravate ustanoviti stranko po vzoru Alternative za Nemčijo (AfD)?

Razmišljam o politični sili, ki bi presegla stanje obstreljevanja z dveh bregov in se bolj ukvarjala s prihodnostjo.

Kot poslanec ste se izpostavili z antimigrantsko retoriko, organizirali ste shode. Je to izhodiščna točka za novo politično stranko?

Varnostni vidiki te tematike so zelo pomembni. Ne strinjam se s politiko, da bomo najprej poskrbeli za tujce, potem pa za naše ljudi, ker to pomeni, da bomo imeli nižji standard življenja. A naša pozornost mora biti usmerjena v prihodnost, preseganje ideoloških tem in povezovanje, ker ne znamo sodelovati in nismo strpni.

Kaj pa sodelovanje z NSi?

Zelo jasno sem povedal, da se ne vidim v nobeni politični stranki, ki že deluje v državnem zboru. Želim si, da nova stranka ali gibanje ne bi imela nobenega botra. Jaz nimam nobenega, ne Milana ne Janeza, ampak razmišljam s svojo glavo in usmerjam pogled naprej.

Zoran Potič