Državnega zbora ne bo več zamakalo

Javno naročiloza vodoodporno obnovo državnega zbora v vrednosti 130.000 evrov bo odprto še teden dni.

Objavljeno
09. september 2012 19.51
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Naš osrednji hram demokracije ob vsakem močnejšem nalivu zamaka. Zaradi poškodovane hidroizolacije in neustreznega naklona okoliškega pločnika meteorna voda pronica v stene objekta. Te so zato vlažne, razpadajo in se luščijo.

Težave nastajajo, ker so zidovi parlamenta zgrajeni iz zelo vpojne opeke. Starejši del stavbe na Tomšičevi, zgrajen leta 1879, je namreč še iz časa, ko se hidroizolacija sploh ni izvajala, novejši del stavbe na Šubičevi pa je star več kot 50 let in torej iz obdobja še ne tako razvite tehnologije hidroizolacije. »S predvidenim posegom bomo odpravili škodo in preprečili nadaljnje propadanje objekta, ki je registriran kot objekt posebnega pomena in zaščiten kot kulturni spomenik,« pojasnjujejo v državnem zboru (DZ).

Obnovo bo treba izvesti na celotnem objektu, a so jo zaradi omejenih finančnih sredstev razdelili na dve fazi. Letos bodo tako izvajali prvo, nujnejšo fazo ob Beethovnovi ulici do glavnega vhoda na Šubičevi, saj so prostori v tem delu kleti že poškodovani. Kdo bo izvajal gradbena dela, ocenjena na 134.000 evrov brez DDV, še ni znano, saj je javni razpis odprt še do prihodnjega ponedeljka, sanacija pa mora biti končana do konca letošnjega novembra.

Da ne bi zmanjkalo elektrike

V sklopu istih gradbenih del bo izveden tudi izkop jame za dizelski agregat, saj mora imeti DZ zagotovljeno 24-urno delovanje elektrike tudi v primeru izpada električnega toka. Takšen agregat je zdaj v najetih prostorih v Cankarjevem domu, a ne more več pokriti vseh potreb. »Soglasja za zamenjavo agregata večjih kapacitet v Cankarjevem domu nam ni uspelo pridobiti kljub po naši oceni zadostni velikosti prostora, zato smo morali razmišljati o drugi rešitvi. Ker dizelski agregat pri svojem obratovanju povzroča hrup, je edina smiselna rešitev, da ga umestimo pod zelenico ob objektu DZ, s čimer ne bo posegal v prometni režim,« razmišljajo v parlamentu. Streha nad agregatom bo sestavljena iz demontažnih plošč, gradbeni poseg pa zaradi ozelenitve v končni fazi sploh ne bo viden. Vsa gradbeno-obrtniška dela bodo predvidoma izvedena do konca leta, prihodnje leto pa nameščen in priključen agregat.