Državni svetniki o razpisu za nakup avtomobila

Razpis za nakup avtomobila se izteče jutri, v petek pa bo po javno odpiranje ponudb.

Objavljeno
21. marec 2012 21.02
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - O odmevnem razpisu za nakup avtomobila za potrebe DS so danes po končani redni seji razpravljali tudi državni svetniki. Tako so se med drugim seznanili z dopisom predsednika DZ Gregorja Viranta, ki jim je ponudil v uporabo vozilo DZ, in soočili mnenja. Uradno pa bo omenjeno pismo obravnaval kolegij predsednika DS predvidoma v ponedeljek, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Virant ocenjuje, da je načrtovani nakup službenega avtomobila za državni svet v sedanjem času neprimeren in neupravičen, zato je državni zbor državnemu svetu pripravljen odstopiti eno vozilo iz svojega voznega parka.

Predstavnica državnega sveta Mateja Poljanšek je dejala, da so bila mnenja med svetniki različna. Nekateri so bili kritični do razpisa, nekateri pa opozarjali, da situacija ni tako črno-bela in da namenskih sredstev za nakup avtomobila, ki so jih prejeli od zavarovalnice zaradi ukradenega prejšnjega avtomobila, ne morejo porabiti za nič drugega.

Razpis za nakup avtomobila se izteče jutri, v petek pa bo po besedah Blaža Kavčiča javno odpiranje ponudb. Ob tem je poudaril tudi, da sam nima neposrednega vpliva na objavo razpisa in pogoje.

Državni svetniki so po Kavčičevih besedah zelo negativno sprejeli Virantov nastop. Kot je za STA dejal tudi državni svetnik Branimir Štrukelj, je Virantovo ravnanje povsem neprimerno, podcenjujoče in licemerno, Virant je po njegovem mnenju izkoristil to situacijo za to, da si je nabral nekaj poceni političnih točk.

Državni svetnik Drago Ščernjavič pa je, kot je pojasnil za STA, danes vnovič izrazil svoje nasprotovanje nakupu novega avtomobila. Republiški odbor Sindikata državnih organov, katerega sekretar je Ščernjavič, je namreč že v torek opozoril, »da je nesprejemljivo, da v tem času in okoliščinah, ko se iščejo razne možnosti za varčevanje, DS objavi razpis in izvede javno naročilo za nakup novega vozila«, po katerem naj bi razpisni pogoji ustrezali natančno določeni vrsti luksuznega vozila. Ob tem je pojasnil tudi, da so nekateri svetniki, med njimi tudi on sam, za krajo avtomobila državnega sveta izvedeli šele v teh dneh.

Na dogajanje v zvezi z razpisom za nakup avtomobila se je danes odzval tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Kot je dejal ob predaji poročila računskega sodišča predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu, konkretnega primera sicer ne more komentirati, načelno pa poudarja, da je treba v teh časih paziti, da za vsako odločitvijo, ki ima za posledico finančno večjo transakcijo, stoji ustrezna argumentacija.

Na vprašanje, ali se mu zdi nakup smotrn, odgovarja, da se je treba vprašati o nagibih in razlogih tistih, ki so se odločili za razpis. Po njegovih besedah je problem, če se denar, ki je namensko pridobljen za določene stvari, porabi za druge namene. Včasih lahko tehtamo med tem, ali denar namensko porabiti ali ga sploh ne porabiti, je dejal Šoltes.

Kot so danes poročale Finance, storitve prevoza predsednika državnega sveta od lanskega septembra opravlja zunanji pogodbeni izvajalec s svojim vozilom. Ta je po podatkih Supervizorja od leta 2003 za DS opravil za dobrih 70.000 evrov storitev prevozov, pri tem je od lanskega oktobra do januarja letos zaslužil prek 2000 evrov na mesec.

Kavčič je za STA potrdil, da sodelujejo s samostojnim podjetnikom, odkar se je njihov voznik lani upokojil.