Državni zbor Janezu Janši za lani vrnil 5631 evrov

Ker so mu lani neustavno odvzeli mandat, plačo in druge pravice, je predsednik SDS včeraj dobil dodatek k običajni plači.

Objavljeno
03. julij 2015 21.39
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Daleč najvišjo plačo med vsemi državnimi funkcionarji je bila včeraj izplačana predsedniku SDS Janezu Janši: 8608 evrov. Plača je precej višja celo od plačil, ki jih je Janša dobil kot šef vlade pred tremi leti ali kot sedanji premier. Vzrok: odprava kršitve.

Ob običajni plači 3876 evrov bruto so Janši včeraj v parlamentu izplačali še 4732 evrov poračuna za plače, ki bi jih moral dobiti že lani, 299 evrov poračuna za prehrano in prevoz za delo, izplačali pa so mu tudi 600 evrov povrnitve pavšala za delo v poslanski pisarni za lanski november.

Janša je dobil tudi odločbo o plačilu za čas med 16. oktobrom in 20. novembrom lani, ko po sklepu 57 poslancev SMC, Desusa, SD, ZL in Zaaba ni opravljal funkcije poslanca. Kljub večkratnim opozorilom zakonodajno-pravne službe, da bodo prekršili ustavni red, so omenjeni poslanci lani odločili, da Janši, ker je moral pred parlamentarnimi volitvami v zapor, preneha mandat po poslanskem zakonu, ki to določa za primere, če so izvoljenci ljudstva obsojeni na več kot pol leta zapora. Ustavno sodišče je sklep o prenehanju mandata konec lanskega leta najprej zadržalo in Janšo s tem že vrnilo v parlament, prejšnji mesec pa so odločitev večine še soglasno odpravili kot očitno kršitev ustavne ureditve, ker Janša na zaporno kazen ni bil obsojen kot poslanec.

Januarja spet dobil polno poslansko plačo

Ustavno sodišče je že prej razveljavilo tudi sodbe sodišč na vseh stopnjah proti Janši v primeru Patria, zaradi katerih je moral v zapor. A odločitev, da je bil odvzem poslanskega mandata neustaven, ni bila povezana s to razveljavitvijo. Mandata Janši v parlamentu ne bi smeli odvzeti niti, če bi sodba obveljala, zato je tudi povračilo škode obveznost zbora, v katerem se je večina odločila ravnati neustavno. Da bodo Janši takoj povrnili škodo, so se v vrhu državnega zbora odločili prejšnji mesec, takoj po objavi odločbe ustavnega sodišča. Kot smo poročali, so Janši v začetku novembra izplačali le polovico plače za oktober v višini 1884 evrov bruto.

Decembra plače sploh ni dobil. Po posredovanju ustavnega sodišča, ki je konec leta začasno zadržalo odvzem mandata, je januarja spet dobil polno poslansko plačo, to je 3873 evrov bruto, a le za čas, ko je delo poslanca spet opravljal. Najvišjo plačo je včeraj, če ne bi upoštevali poračuna Janši, sicer s 5530 evri dobil predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Premier Miro Cerar je zaslužil 5615 evrov. Za primerjavo povejmo, da je Janša maja 2012 kot šef vlade dobil bruto 6238, po znižanju plače vsem funkcionarjem pa junija istega leta 5981 evrov. Alenka Bratušek je leto pozneje prejemala po 5741 evrov bruto. Na višino plač premierov ob varčevalnih ukrepih vpliva dodatek za delovno dobo. Daleč najnižjo plačo v državnem zboru je 1502 evra bruto včeraj dobila poslanka SMC Tanja Cink.

Vzrok je dolgotrajnejša bolezen, so včeraj pojasnili v državnem zboru. Bojan Dobovšek, ki je ta teden izstopil iz poslanske skupine SMC, je dobil 4012 evrov bruto plače. Zaradi izstopa se mu bo najbrž še znižala. Kot podpredsednik odbora za peticije in človekove pravice prejema za razred višjo plačo kot čisto navadni poslanci, a ta položaj in dodatek k plači pripadata SMC, in ne poslancu brez stranke. Zaradi izstopa iz poslanske skupine je članstvo v odborih in komisijah Dobovšek izgubil takoj, pri predsedniških in podpredsedniških položajih avtomatizma ni, o njih glasuje državni zbor.

Nadomestila za pet nekdanjih

Ob plačah so v državnem zboru včeraj izplačali tudi nadomestila petim nekdanjim poslancem. Najvišje nadomestilo 3777 evrov bruto je dobil nekdanji poslanec SD Samo Bevk, najnižjega, 2829 evrov bruto, pa nekdanji poslanec SDS Zvonko Černač. Vmes so Franc Pukšič (SLS), Alenka Jeraj (SDS) in Ivan Grill (SDS). Skupaj je bilo vsem petim izplačanih 16.841 evrov.

Vsi omenjeni so bili poslanci več kot dva mandata, le takšnim po reformi pred tremi leti nadomestilo pripada do največ enega leta. To obdobje se bo izteklo prihodnji mesec. Do reforme so dve desetletji višja nadomestila še leto dni po koncu mandata samodejno dobivali vsi poslanci, ki niso bili znova izvoljeni, če se temu niso sami izrecno odrekli.