Državni zbor potrdil sedem novincev

Novi poslanci so že sedli v poslanske klopi. Pravih novincev je sicer pet.

Objavljeno
27. marec 2013 09.04
Posodobljeno
27. marec 2013 09.04
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Sedem novih poslancev je danes dobil državni zbor. Pravih novincev je sicer pet. Zaradi odločitve Radovana Žerjava in Janeza Janše, ki sta se odpovedala sedežu v parlamentu, sta doslej nadomestna poslanca Jasmina Opec (SLS) in Robert Hrovat (SDS) od danes predstavnika ljudstva s polnim mandatom.

Zbor je na začetku današnje redne seje potrdil še pet poslancev, ki nadomeščajo ministre v vladi Alenke Bratušek. Nadomestni poslanci so  Aleksandra Osterman (PS), Peter Oder (PS), Aljoša Jerič (PS), Marko Pavlišič (DL) in Branko Smodiš (SD).

V postopku se je zapletalo le pri Smodišču, ki nadomešča ministra za kmetijstvo Dejana Židana. Židanov sedež sta prejšnji teden zavrnila Brigita Perhavec in Dejan Levanič, ki sta na volitvah dosegla boljši rezultat kot Smodiš. Zavrnitve prevzemov nadomestnih mandatov niso neobičajne.

Ob imenovanju vlade Janeza Janše sta se mu odpovedala brat tedanjega predsednika republike Vitoslav Türk (SDS) in direktor mariborskega kliničnega centra Gregor Pivec (SDS). Po imenovanju vlade Boruta Pahorja je nadomestni sedež zavrnil Draško Veselinovič (LDS), ki je bil pozneje izvoljen za direktorja NLB. Veselinovič se je po odstopu ministrice Katarine Kresal odrekel še pravemu mandatu.

Novi poslanci so že sedli v poslanske klopi, predsednik državnega zbora Janko Veber pa jim je zaželel uspešno delo.