DZ o kršitvah človekovih pravic

Izredna seja o priporočilih Evropskega sodišča za človekove pravice.

Objavljeno
13. september 2015 21.30
Izredna seja Državnega zbora - 15.oktobra 2014
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – V prihodnjem tednu bo v državnem zboru potekala izredna seja, na kateri bodo razpravljali o kršitvah človekovih pravic v sodnih postopkih. Odločali bodo še o omejevanju ali prepovedi pridelave GSO, znana pa bi lahko bila tudi usoda nove poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Poslanci SDS, NSi, poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli ter nepovezani poslanec Bojan Dobovšek so zahtevali sklic izredne seje, na kateri bo DZ odločal o predlogu priporočila v zvezi z ugotovitvami Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) o kršitvah človekovih pravic za Slovenijo.

Iz priporočil je razvidno, da se je Slovenija s 148 kršitvami na milijon prebivalcev znašla v evropskem vrhu po številu kršitev človekovih pravic na število prebivalcev. SDS tudi predlaga, da državni zbor ugotovi, da »politične zlorabe pravosodja s kršitvami človekovih pravic v sodnih postopkih vplivajo na stanje demokracije v Sloveniji«. Pri tem imajo seveda v mislih zadevo Patria, ki je v minulem tednu zastarala, slovensko javnost pa skušajo prepričati, da je sodni pregon njihovega predsednika Janeza Janše plod zarote.