DZ podprl rebalans

Proračun 2013: Zelena luč tudi davku na srečke.

Objavljeno
11. julij 2013 20.47
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Ljubljana – Državni zbor je s 46 glasovi za in 32 proti sprejel rebalans proračuna za letos, potrdil je tudi novelo zakona o izvrševanju proračunov za letošnje in prihodnje leto.

DZ je zavrnil vseh enajst amandmajev opozicije in podprl dopolnili odbora za finance, ki zagotavljata dodatne tri milijone evrov za turistično promocijo in dodatne tri milijone evrov za infrastrukturo v romskih naseljih.

Z rebalansom se za letos načrtovani proračunski prihodki znižujejo za 527 milijonov evrov na 8,1 milijarde evrov, odhodki pa ostajajo pri 9,6 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj naj bi tako znašal 4,4 odstotka BDP oziroma 1,5 milijarde evrov.

Rebalans sicer med drugim predvideva tudi dodatne prihodke od davka na srečke; poslanci so zakon, ki prinaša ta davek, potrdili.

Vlada pa se bo kmalu morala lotiti še rebalansa proračuna za prihodnje leto. Sprejeti proračun za prihodnje leto predvideva za 8,4 milijarde evrov prihodkov in 9,3 milijarde evrov odhodkov, kar bi pomenilo 907 milijonov evrov proračunskega primanjkljaja.