Erjavec: 2015 edina možnost, če želimo fiskalno pravilo

Stranke se bodo do petka še enkrat poskušale dogovoriti o ustavnih spremembah.

Objavljeno
21. maj 2013 21.18
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.02.2013 KARL ERJAVEC ZUNANJI MINISTER FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Pričakovati je, da se bodo vodje parlamentarnih strank do petkove seje DZ vendarle poskušali uskladiti glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo.

Po nekaterih informacijah naj bi se parlamentarni vrh sestal v četrtek, ko naj bi se dogovorili tudi za glasovanje o ustavnih spremembah referendumske ureditve.  Po neuradnih informacijah naj bi v petek tako vendarle odločali o zapisu fiskalnega pravila v ustavo, s tem, da bi njegovo uveljavljanje natančneje določili v izvedbenem zakonu.

Prvak Desusa Karl Erjavec ocenjuje, da bo uveljavitev fiskalnega pravila z letom 2015 glede na makroekonomske in finančne razmere zelo težko doseči. A obenem ugotavlja, da je to edina možnost, če želijo zapis fiskalnega pravila, saj opozicija pri tem datumu vztraja. Vlada sicerocenjuje, da je uveljavitev fiskalnega pravila realna z letom 2017.

V petek bi po njegovem mnenju morali imeti jasen odgovor, ali bodo določili uveljavitev fiskalnega pravila z letom 2015 ali z letom 2017 in o fiskalnem pravilu tudi odločati. Kot je pristavil, čakanje ne bo prineslo ničesar novega, razen, če so še možnosti za dogovor, a ta mesec mora po Erjavčevih besedah pasti dokončna odločitev.

Možnost dogovora za sprejetje fiskalnega pravila je danes komentiral tudi prvak SDS Janez Janša. Po njegovi oceni že to, da je omenjeno pravilo na sejo uvrščeno brez točke o referendumskih spremembah, kaže na to, da si vladne stranke »tukaj ne želijo neke rešitve«.

Glede informacije, da bi na temo ustavnih sprememb utegnil biti še en sestanek vseh parlamentarnih strank, pa je Janša pojasnil, da jih glede tega še ni kontaktiral nihče.

Odločanje o fiskalnem pravilu so poslanci že večkrat preložili, saj soglasja niso uspeli najti in za ustavno spremembo ni bilo potrebne dvotretjinske podpore.