Erjavec: Dosedanji načrti glede obrambnih izdatkov nezadostni

Vse članice zveze Nato so napovedale, da bodo povečale svoje izdatke.

Objavljeno
31. marec 2017 19.49
*tlo* SV
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Bruselj - Dosedanji načrti Slovenije glede krepitve obrambnih izdatkov ne bodo dovolj za uresničitev danih zavez in ciljev v okviru zveze Nato, je izpostavil vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec po zasedanju zunanjih ministrov zavezništva, na katerem so ZDA evropske zaveznice znova pozvale h krepitvi obrambnih proračunov.

Vse članice zveze Nato so napovedale, da bodo povečale svoje izdatke. Ameriški predsednik Donald Trump je izrecno poudaril potrebo po tem, da morajo vse zaveznice spoštovati dane zaveze, je poudaril Erjavec.

O tem vprašanju bo po Erjavčevih besedah v torek razpravljala koalicija. Glede na današnjo in pretekle razprave minister ocenjuje, da dosedanji načrti za povečevanje obrambnih izdatkov ne bodo zadostni.

Zato se je nujno pogovoriti o ambicijah in možnostih ter časovnem okviru ukrepanja, je poudaril minister in znova izpostavil, da ne gre za izpolnjevanje birokratskih zahtev, temveč za zagotavljanje varnosti, ki ni samoumevna.

Tudi Slovenija po ministrovih navedbah ni več imuna pred vse resnejšimi grožnjami. Povsem racionalno je, da bo treba več pozornosti nameniti varnosti, saj se v svetu in tudi v naši soseščini množijo konfliktne točke, je še izpostavil.

Vsi tisti, ki bodo sodelovali na zasedanju zveze Nato - predsednik vlade, obrambna ministrica in on sam - bodo po Erjavčevih besedah v prihodnje pod večjim pritiskom, ko gre za krepitev obrambnih zmogljivosti in povečevanje obrambnih izdatkov.

Z odstotka na dva

Slovenija v tem trenutku namenja za obrambne izdatke okoli odstotek bruto domačega proizvoda, medtem ko so se članice Nata zavezale, da bodo do leta 2024 za obrambo namenjale dva odstotka BDP.

Slovenski odstotek je po ministrovih besedah močno padel v času finančne in gospodarske krize. Medtem ko je Slovenija pred krizo dosegala okoli 1,7 odstotka, je v letih 2009 in 2010 ta odstotek zelo močno padel, je spomnil Erjavec.

Več v tem trenutku ne more povedati, je dejal Erjavec in spomnil, da bi se morali o tem vprašanju pogovarjati že v sredo na vrhu koalicije, a je bilo mnogo drugih vprašanj, pa ta tema ni prišla na vrsto.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je danes ponovil poziv ZDA h krepitvi obrambnih izdatkov v evropskih zaveznicah in Kanadi. ZDA pričakujejo, da bodo imele vse zaveznice do konca leta jasne načrte za uresničitev zaveze o dveh odstotkih do leta 2024.