Erjavec in Pusićeva našla sprejemljivo rešitev

Oba sta se strinjala, da je strokovni del poti iskanja rešitve končan, začenja pa se - politični.

Objavljeno
06. februar 2013 19.09
Posodobljeno
06. februar 2013 19.09
uho/Strateski forum Bled
Dejan Vodovnik, Zagreb, Ni. Č., Delo.si
Dejan Vodovnik, Zagreb, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana, Zagreb - Konec zapletov med Slovenijo in Hrvaško je pred vrati. Finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić sta svoje delo opravila, piko na i sporu, ki je dve desetletji grenil odnose med državama, pa bosta dala ministra Karl Erjavec in Vesna Pusić 19. februarja v Zagrebu.

Dobrih šest ur je bilo treba čakati, da so se tesno zaprta vrata ene od sob gradu na Otočcu odprla, pred novinarje pa sta končno stopila slovenski zunanji minister Karl Erjavec in njegova hrvaška kolegica Vesna Pusić. »Slovenija ne bo zadnja, ki bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo. Obstaja velika možnost, da najdemo ustrezno rešitev bančnega spora, ki bo pomenila začetek ratifikacijskega postopka,« je v izjavi dejal Erjavec. Najprej pa se je zahvalil finančnima strokovnjakoma, pooblaščencema vlad, Francetu Arharju in Zdravku Rogiću, ki sta z včerajšnjim dnem končala svoje delo.

Tudi Vesna Pusić se je zahvalila strokovnjakoma in »z zadovoljstvom potrdila, da je zdaj slika razmer bolj jasna«. Niti Erjavec niti Pusićeva o konkretnih rešitvah nista hotela govoriti, omenila sta le, da obstaja več različic in podrazličic, s katerimi pa bosta zdaj seznanila svoje predsednike vlad. Oba sta se strinjala, da je strokovni del poti iskanja rešitve končan, začenja pa se - politični.

Z dobro voljo

O vsebini rešitve po pisanju STA nista hotela govoriti, je pa Pusićeva dejala, da je »inovativna«. Zagotovila sta, da bi to lahko bila rešitev, ki ne škodi nikomur, ampak koristi obema stranema. Rešitev bo po besedah Erjavca omogočila tudi, da »Slovenija ne bo zadnja, ki bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo k EU«. To naj bi se po načrtih Erjavca zgodilo že na marčni seji državnega zbora. »To je moj cilj in upam, da mi bo uspelo. DZ bo na marčevski seji ugotovil, da nisem več zunanji minister, ampak upam, da bom lahko kljub temu zadovoljen, da smo opravili veliko delo,« je dejal Erjavec, ki je sicer napovedal sestop s položaja z 22. februarjem.

»Z dobro voljo, s pozitivno energijo in z optimizmom sem prepričan, da bova uspela tudi prepričati obe vladi. Jaz slovensko, Pusićeva hrvaško in tudi parlament, da imamo dobro rešitev, ki bi omogočila ratifikacijo,« je na to temo še dejal Erjavec.

Danes je bilo sicer drugo srečanje obeh ministrov v tednu dni; prejšnjo sredo sta se sestala v Bruslju. Prvič se zdaj sestajata skupaj s finančnima strokovnjakoma, ki sta ju vladi imenovali za iskanje rešitve. Današnje srečanje Franceta Arharja in Zdravka Rogića pa je že njuno peto doslej.