Erjavec nasprotuje pokojninski reformi leta 2017

Bruselj je včeraj predlagal Sloveniji, da novo pokojninsko reformo sprejme do leta 2017.

Objavljeno
19. maj 2016 17.56
Karl Erjavec po sestanku s predsednikom vlade 21.avgusta 2015 [Karl Erjavec,ministri,vlada,Ljubljana]
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - V Desus po navedbah predsednika Karla Erjavca pozdravljajo novico iz Bruslja, ki obeta izstop Slovenije iz postopka zaradi presežnega primanjkljaja. Prepričani so, da je eden od razlogov za to zadnja pokojninska reforma. Potrebe za novo reformo v letu 2017, kot predlaga Evropska komisija, pa po mnenju Erjavca ni, zato ji bo močno nasprotoval.

Prav tako Desus ne bo sodeloval pri oblikovanju pokojninske reforme, kot za leto 2017 predlaga Evropska komisija, je za STA še navedel Erjavec. Prepričan je, da je že zadnja sprejeta pokojninska reforma močno posegla v pravice bodočih upokojencev.

Za Slovenijo je namreč v sredo iz Bruslja prišla dobra novica, saj je Evropska komisija predlagala končanje postopka zaradi presežnega primanjkljaja. A je obenem Slovenija tako kot lani dobila tudi štiri priporočila z več konkretnimi predlogi za proračunsko in reformno ukrepanje v naslednjih 12 do 18 mesecih.

Komisija je Slovenijo med drugim pozvala, naj po odpravi čezmernega primanjkljaja doseže letno fiskalno prilagoditev v višini 0,6 odstotka BDP v letih 2016 in 2017, pozvala jo je tudi k pripravi in izvedbi reforme sistemov zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe ter k sprejetju pokojninske reforme do konca leta 2017.

SMC: Nikamor se nam ne mudi

Po ocenah poslanke SMC in predsednice odbora DZ za finance in monetarno politiko Urške Ban novica iz Bruslja vsekakor kaže na to, da je vlada v nacionalnem reformnem programu in programu stabilnosti pripravila prave ukrepe in odziv na vse izzive, ki jih je tudi v tem poročilu izpostavila Evropska komisija.

Kot je Banova spomnila v izjavi za STA, je tudi vlada v dokumentih, ki jih je aprila poslala v Bruselj, predvidela reforme. Te so občutljive in kompleksne ter jih ne morejo sprejemati od danes na jutri, kar po ocenah poslanke velja predvsem za pokojninsko reformo. Gre za sistem, ki mora biti finančno vzdržen, a tudi postavljati v ospredje človeka in njegovo socialno varnost, je poudarila.

Zato v SMC glede tega podpirajo široko javno razpravo, ki se je že začela z objavo bele knjige. Ko bo razprava lahko osnova za sprejem novih zakonov na področju sistema pokojninske vzdržnosti, bodo zakone tudi sprejeli, je napovedala Banova in dodala, da bo to predvidoma še v tem mandatu. A je obenem poudarila, da nikakor ne gre hiteti, saj pokojninska reforma, sprejeta 2012, daje pozitivne učinke in bo zagotavljala vzdržen sistem do konca leta 2019. Tako je po njenih besedah prav, da pripravijo zakonske ukrepe, a z učinki po letu 2020. Poslanka je še prepričana, da bo razprava prispevala k temu, da bodo pokojninsko reformo sprejeli pravočasno, v prid vseh državljanov.

Koalicija mora s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem rešiti tudi vprašanje izredne uskladitve pokojnin. Mramor je v ponedeljek ponovil svoje nasprotujoče stališče in izpostavil znižane napovedi gospodarske rasti za letos ter s tem pritisk na proračun. Jeseni bo verjetno znano, ali so napovedi pravilne, je dejal Mramor in opozoril, da bi izredna uskladitev zahtevala tudi zmanjšanje drugih strukturnih izdatkov.

Uskladitev pokojnin Erjavec pričakuje do poletja

Erjavec je danes za STA ponovil, da pričakuje uskladitev pokojnin do poletja, o tem pa po njegovih navedbah odloča koalicija, ne minister za finance.

Tudi Kustec Lipicerjeva je spomnila, da so vse koalicijske stranke glede tega dale jasno politično zavezo in sprejele odgovornost, da bodo to vprašanje v napovedanem času rešile, kar da bodo tudi uresničile. »Minister Mramor je kot ostali ministri del vladne ekipe, ki jo vodi izvoljena vladna koalicija. Kot vsi drugi ministri mora slediti tudi političnim navodilom, ki jih prejme od predsednika vlade,« je finančnemu ministru sporočila Kustec Lipicerjeva.

Banova pa je v izjavi za STA poudarila, da so se v SMC zavzeli za uskladitev pokojnin v letošnjem letu, a poudarjajo, da v skladu z javnofinančnimi zmožnostmi. Po njenem mnenju bo odločitev sprejeta v skladu z dogovorom koalicije, kdaj to bo, pa ne more napovedati.