Erjavec: Odločna politika do Hrvaške

Predsednik vlade je ravnal povsem razumljivo, ko je odpovedal obisk v Zagrebu, saj bi ta bil velika napaka, je prepričan Erjavec.

Objavljeno
22. september 2017 23.20
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je v New Yorku, kjer se je udeležil 72. zasedanja generalne skupščine Združenih narodov, poudaril, da mora naša država nadaljevati odločno politiko do Hrvaške. Izrazil je zadovoljstvo, ker je slovenski predsednik vlade odpovedal obisk v Zagrebu.

Četrtkov nastop predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića, ki je za govornico Združenih narodov okrivil Slovenijo za propad arbitražnega sporazuma med državama, kaže, da v južni sosedi ni iskrene želje po reševanju vprašanja o meji skladno z odločitvijo arbitražnega sodišča. Predsednik vlade Miro Cerar je zato ravnal povsem razumljivo, ko je odpovedal obisk v Zagrebu prihodnji teden, saj bi ta bil velika napaka, je prepričan Erjavec. »Moje stališče se je potrdilo. Nasprotoval sem temu, da Plenković pride v Ljubljano, predvsem zato, ker je imel znana stališča, da arbitražna odločba sploh ne obstaja,« je dejal.

Slovenski diplomatski mreži je tako poslal navodilo, naj veleposlaniki obiščejo zunanja ministrstva držav in natančno pojasnijo vzroke za takšno slovensko odločitev. Zunanji minister hkrati poudarja, da mora naša država nadaljevati priprave na uresničitev arbitražnega sporazuma povsod, kjer to lahko naredi brez sodelovanja Hrvaške, saj se bomo tako izognili morebitnim obtožbami, da tudi mi nismo pripravljeni na njegovo uresničevanje. »Ker evropska komisija podpira implementacijo arbitražne odločbe, pričakujem tudi, da bo evropska komisija opravila mediacijo med državama,« je v New Yorku dejal Erjavec.

Danes je opozoril tudi na hrvaško četrtkovo slovesnost ob 25. obletnici sprejema v Združene narode, ko so gostom delili zemljevide, na katerih je meja zarisana po sredini Piranskega zaliva. »Sem eden od politikov z največ izkušnjami, kar zadeva odnose med Hrvaško in Slovenijo, vemo pa tudi, kaj se je že dogajalo v preteklosti v primeru dogovora Drnovšek-Račan, NLB in terana. Slovenska zunanja politika mora zato biti trdna in odločna, ker so nas sicer vedno pripeljali žejne čez vodo,« je dejal minister. Po njegovih besedah prav tako ni več nesoglasij o tej temi znotraj naše vlade, »od danes sva (s premierom Cerarjem) poenotena«.