Erjavec optimističen glede koroške deželne ustave

Vodja avstrijske diplomacije Sebastian Kurz je po Erjavčevih besedah zatrdil, da podpira dialog in kompromisno rešitev.

Objavljeno
06. marec 2017 20.28
vidic Erjavec obletnica
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Bruselj – Zunanji minister Karl Erjavec se je danes v Bruslju z avstrijskim kolegom Sebastianom Kurzem pogovarjal o vprašanju koroške deželne ustave. Vodja avstrijske diplomacije je po Erjavčevih besedah zatrdil, da podpira dialog in kompromisno rešitev.

»Iz pogovora izhaja optimizem, da se bo zadeva uredila v skladu z našimi pričakovanji. To pa je, da bo po sto letih v koroški deželni ustavi znova zapisana slovenska narodna skupnost in vse, kar je povezano s slovenskim jezikom in kulturo,« je pojasnil Erjavec.

Erjavec se je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju pogovarjal tudi z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom, ki bo 31. marca na uradnem obisku v Sloveniji.

Pogovarjala sta se o projektu 400-kilovatnega daljnovoda Cirkovci-Pince, za katerega želijo čim prej pripraviti vso potrebno dokumentacijo, je pojasnil slovenski minister.

Erjavec je madžarskemu kolegu povedal, da pričakuje izdajo okoljskega dovoljenja, in izpostavil, da je daljnovod izjemno pomemben za povezavo z Madžarsko.

Pogovarjala sta se tudi o plinski povezavi med Madžarsko in Slovenijo ter nato preko Italije. Del povezave med Slovenijo in Madžarsko namreč manjka; na slovenski strani gre za traso Lendava-Ljutomer.