Erjavec predlaga krizni davek in prodajo podjetij

Desus nepremičninskega zakona ne podpira. Proračun bi podprli, če bi se našla sredstva iz drugih virov.

Objavljeno
18. oktober 2013 12.55
Ni. Č., Delo.si, J. Z., Kočevje, An. B., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, J. Z., Kočevje, An. B., notranja politika

Gornja Težka voda - Sporočila odborov stranke Desus iz Bele krajine, dolenjske in Posavja, predstavnikov Zdusa in prvaka stranke Karla Erjavca je: »Mi smo poenoteni« in še: »Koalicije ne rušimo,« temveč se želi primernosti predloga zakona o nepremičninah le pogovarjati.

Če je doslej veljalo, da imata Zdus in Desus drugačna stališča - podpredsednik Zdusa Anton Donko je včeraj in danes pred sestankom sporočil, da je zakon o nepremičninah zanje sprejemljiv, Erjavec pa, da zakona v sedanji obliki ne bodo potrdili - pa je prvak Desusa po sestanku ocenil, da so v Zdusu pozdravili le spremembe zakona, ki bodo manj obdavčile socialno ogrožene, drugega ne.

Prek Twitterja so sporočili: »Nepremičninski davek je pot do nacionalizacije premoženja starejših.«

V nadaljevanju pogajanj bodo zahtevali dodatne amandmaje in podaljšanje časovnega okvirja pri sprejemanju zakona; torej, da bi prestavili odločanje v DZ.

Desus in Zdus sicer tesno sodelujeta in upata, da bosta s skupnim nastopom uspela prepričati vlado, da ne bo nadaljevala s postopkom sprejemanja zakona v sedanji obliki. Tak zakon namreč za starejše in vse z nizkimi dohodki pomeni pot v revščino, je vnovič opozoril Erjavec.

»Proti sistemskem oz. nepremičninskem davku«

V Desusu, kot je dejal Erjavec bodo proračun podprli, a naj se najdejo sredstva na drugačen način. Vladi predlagajo, da namesto sistemskega davka (nepremičninski davek), ki velja za več let, razmisli raje o kriznem davku za eno leto in prodaji državnega premoženja.

»Ne poznam zakona v tujini, ki bi imel 200 do 300 odstotkov višjo dajatev,« je dejal Erjavec in napovedal, da bi zakon sprejeli le v primeru, ko bi predstavljal le 20 do 30 odstotkov bremena za lastnike nepremičnin.

Erjavec še meni, da bi nižja obdavčitev morala veljati za vse, ki imajo prihodke do 600 evrov in ne le za upokojence, ki imajo manj kot 450 evrov pokojnine.

Dokončno odločitev bodo sprejel v sredo na izvršilnem odboru Desusa. Doslej je Erjavec podporo pogojeval z uskladitvijo s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus). O odhodu iz koalicije ne razmišljajo.

Stranka upokojencev je doslej strogo odklonilno stališče do nepremičninskega davka nekoliko omilila, a nepriljubljen ukrep, brez katerega proračuna ni mogoče zapreti, še vedno nima zagotovljene politične podpore.

Lukšič: Za višji rejting bi prodal državo

Predsednik SD Igor Lukšič le nekaj minut po objavi, da Erjavec ne podpira zakona, tvitnil: »Sile destabilizacije Slovenije se, tako kot leta 2011 in 2012, ponovno koncentrirajo v stranki Desus. Za njihovo nespametno početje že danes vsi plačujemo previsoko ceno. In očitno smo spet vsi skupaj ujetniki ambicij posameznika, ki bi za svoj višji politični 'rejting' prodal državo.«

V Pozitivni Sloveniji (PS) stališča stranke Desus ne komentirajo.