Erjavec okrcal SLS in predlagal konstruktivno nezaupnico

»Če se želi to vlado zrušiti, jo je treba z nezaupnico,« meni predsednik Desusa. »Naslednji korak je projektna vlada«.

Objavljeno
13. februar 2013 12.20
Posodobljeno
13. februar 2013 12.30
Slovenija Ljubljana 24.01.2013 - Izvrssni odbor stranke DeSUS. Na sliki Karl ERJAVEC. Foto: Leon Vidic/Delo
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Pogovori v zvezi s konstruktivno nezaupnico se bodo po besedah prvaka Desusa Karla Erjavca v prihodnjih dneh nadaljevali tudi po tem, ko je SLS odrekla sodelovanje v morebitni levosredinski vladi.

Pomembno se mu zdi, da vložijo vse napore v to, da nezaupnico vložijo na prvi redni seji DZ, a da potem naredijo tudi korak k projektni vladi.

Po Erjavčevem mnenju bi bilo prav, da se stranke, ki te vlade ne podpirajo več, sestanejo in pogovorijo o možnosti rešitve politične krize.

Erjavec ocenjuje, da je odgovornost ostalih strank, ki v tej vladi ne sodelujejo več ali ne bodo več, da na prvi redni seji zberejo glasove za nezaupnico. »Če se želi to vlado zrušiti, jo je treba z nezaupnico,« meni.

V izjavi novinarjem je danes spomnil, da je nenazadnje tudi predsednik vlade Janez Janša »vrgel to rokavico. Torej, če želite drugo vlado, vložite konstruktivno nezaupnico«.

A kot ugotavlja prvak Desusa, ima pri tem pomembno vlogo predsednik SD Igor Lukšič, ki sicer pravi, da bo nezaupnico podprl, a je po ocenah Erjavca »treba videti tudi korak naprej«. Torej, ali gredo v smeri predčasnih volitev ali projektne vlade.

Odločitev SLS, da bo konstruktivna opozicija in bo podpirala predloge tudi morebitne nove vlade, je po Erjavčevem mnenju »bolj politikantstvo«.

»Če bi prevzeli resno odgovornost, bi sodelovali v projektni vladi. Biti konstruktivna opozicija pa je najbolj lagoden položaj. Gledaš, kaj se dogaja in govoriš všečno. To ni državotvorna drža,« je bil do SLS oster Erjavec.

Ob tem ocenjuje, da je Miro Cerar še vedno realna možnost za kandidata za mandatarja. V Desusu bi ga podprli, ker gre za moralno avtoriteto, to pa po Erjavčevih besedah v tem trenutku potrebujemo.

Predsednik DeSUS sicer ni zagovornik ideje za »slamnatega mandatarja«. »Če gremo v konstruktivno nezaupnico, bi bilo dobro, da naredimo tudi drugi korak. Torej k projektni vladi,« je pojasnil in dodal, da bi v tem primeru poiskali ustrezno osebo, ki bi znala Slovenijo popeljati iz politične in gospodarske krize.

SD: Odgovornost za sestavo vlade je v domeni PS

»Ob dogovorih za podporo konstruktivni nezaupnici ostaja težava, koga bi stranke predlagale za mandatarja,« je dejal vodja poslancev SD Janko Veber. V SD so sicer že pojasnili, da bo konstruktivno nezaupnico podprl, vendar ne nujno tudi vlade, ki bi jo izvoljeni mandatar sestavil«, je dejal

Veber je ponovil, da se v SD ne želijo opredeljevati do imen, ki se pojavljajo v javnosti. »Resen predlog mora priti od stranke, ki tak predlog pripravlja. Tedaj se je smiselno opredeljevati do predlogov za mandatarja,« je dejal Veber.

Virant za mandatarja ne bi bil pripravljen kandidirati

Predsednik DL Gregor Virant meni, da se bodo morale stranke dogovoriti o konstruktivni nezaupnici z enim samim razlogom - da pridejo do predčasnih volitev. A sam, kot pravi, za mandatarja ne bi bil pripravljen kandidirati. Po Virantovem mnenju je preuranjeno govoriti o tem, koga vidi za mandatarja, saj da ta rešitev tudi ni v rokah DL.

»Očitno nas je kar nekaj strank, ki si želimo hitro predčasne volitve, in prepričan sem, da je mogoče najti pot do njih. Morali bomo skleniti dogovor o konstruktivni nezaupnici,« je v izjavi za medije dejal Virant.