Erjavec za oblikovanje nove parlamentarne večine

Predsednik Desusa vidi dve možnosti za rešitev politične krize - konstruktivno nezaupnico in spremembo zakona o vladi.

Objavljeno
24. januar 2013 14.21
Posodobljeno
24. januar 2013 14.36
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Danes se je sestal izvršni odbor stranke Desus. Pred začetkom odbora je predsednik stranke Karl Erjavec povedal, da bo stranka iz koalicija izstopila 22. februarja. Do takrat, kot je dejal, bo kot zunanji minister izpeljal projekt ratifikacije pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Napovedal je tudi, da bodo stranke DL, SLS in Desus v prihodnjih dneh začele pogovore o možnosti preoblikovanja nove parlamentarne večine oziroma se pripravile na konstruktivno nezaupnico, pri čemepr potrebujejo sodelovanje s PS.

V primeru, da to tega ne pride, se bodo zavzeli za spremembo o zakona o vladi - v primeru, ko bi vlada izgubila polovico ministrov, bi avtomatična padla.

O spremembi volilnega sistema, ki ga je danes predlagal predsednik vlade Janez Janša je dejal, da je premier to možnost že večkrat omenil, vendar se Desusu ne zdi sprejemljiva.

Napovedal je, da Desus kot opozicijska stranka ne bo nujno podprla vseh vladnih predlogov. Podprli bodo delovnopravno zakonodajo, o ravnanju pri zakonu o državnem holdingu in slabi banki pa bodo še razmislili. Podpreti so pripravljeni referendumsko zakonodajo. Erjavec je ocenil, da je predsednik vlade »zelo nervozen«.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je pred začetkom izvršnega odbora dejal, da podpirajo predsednika stranke Erjavca v pogledu, naj stranka izstopi iz koalicije.