EU (predvolilna) anketa: Lobiranje je izigravanje demokracije

Večina se ne strinja, da je lobiranje legitimen vzvod vplivanja na odločitve.

Objavljeno
28. april 2014 17.15
Ljubljana 14.01.2014
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Za razliko od prejšnje EU (predvolilne) ankete, v kateri so bile razlike med privrženci in nasprotniki zamisli o bruseljskem reguliranju področja energetike minimalne, odgovori na tokratno vprašanje ne puščajo nobenega dvoma: večina sodelujočih lobiranju nasprotuje.

V anketi smo vas spraševali, kako vidite vlogo lobijev, ki nagovarjajo evropske institucije. Velika večina sodelujočih − slabih 88 odstotkov − meni, da gre za izigravanje demokracije na škodo državljanov; precej manjši delež, dobrih 12 odstotkov, pa v lobiranju vidi povsem legitimen vzvod vplivanja na odločitve EU. Svojega mnenja ni utemeljil nihče od sodelujočih v anketi.

Morda bo razpravo spodbudila nova EU predvolilna anketa, ki bo na naši spletni strani objavljena do vključno četrtka. Naslednjo evroanalizo, ki bo zaradi praznika izjemoma objavljena v sobotnem časniku, bomo namreč posvetili temi, ki se še kako dotika vsakega od nas, iz dneva v dan pa postaja še pomembnejša − okolju. V tokratni anketi vas sprašujemo, ali bi morala EU vztrajati pri odločnem boju proti podnebnim spremembam? Menite, da svet potrebuje vsaj eno močno silo, ki zagovarja varovanje okolja, ali ste, nasprotno, prepričani, da bi Evropa na ta način zmanjšala svojo gospodarsko konkurenčnost? Vabljeni k sodelovanju v anketi in utemeljitvi svojega mnenja.