Evropske volitve: enigma Janez Potočnik

Uvod v volilno kampanjo: DL postala polnopravna članica evropskih liberalcev. Bo Potočnik znova evropski komisar?

Objavljeno
29. november 2013 21.01
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Bo slovenski komisar Janez Potočnik, ki se mu čez pol leta izteče mandat evropskega komisarja, spomladi kandidiral na volitvah v evropski parlament? Neuradni viri na obeh straneh potrjujejo, da pogovori med Alenko Bratušek in komisarjem potekajo.

Vendar pa bo Janez Potočnik, sicer dolgoletni član evropskih liberalcev, odločitev zagotovo sprejel šele v zadnjem hipu, torej verjetno mesec ali dva pred majskimi volitvami. Njegova morebitna kandidatura bi zagotovo močno razburkala politično prizorišče. Gre namreč za politika, ki že vrsto let zaseda visok položaj na lestvicah priljubljenosti, čeprav je ključni del svoje kariere preživel v Bruslju in čeprav je doslej številna povabila iz Slovenije, tudi za položaj predsednika vlade, odklanjal.

Morebitni nastop Potočnika na listi Pozitivne Slovenije bi bil zanimiv tudi zato, ker ta stranka uradno še ni odločena, v katero politično skupino se bo vključila. Svet stranke je sicer enkrat že sklenil, da se bo PS pridružila socialistom, vendar še pod vodstvom Zorana Jankovića. Toda v tej politični skupini so tudi slovenski socialni demokrati, ki bi se morali z vstopom političnih tekmecev strinjati – to pa, pravijo naši viri, ni najbolj verjetno. PS, ki se pod vodstvom Bratuškove pomika proti sredini, bi torej imela manj težav, če bi se pridružila evropskim liberalcem (skupina ALDE).

Potočnik za komisarja?

Za neuradna kandidata za evropski parlament sicer v Pozitivni Sloveniji veljata obrambni minister Roman Jakič in poslanka Janja Klasinc. Vendar bi bil Potočnik, če bo sprejel ponudbo Bratuškove, zagotovo nosilec liste. Vprašanje pa je, ali bi po morebitni izvolitvi ostal poslanec ali pa bi odstopil svoje mesto drugemu kandidatu in se vnovič potegoval za položaj komisarja v novi evropski komisiji (EK). Takšna »pot skozi institucije« med evropskimi politiki ni nenavadna. Potočniku, ki je že zdaj eden najbolj izkušenih članov EK, bi prehod iz parlamenta v komisijo zagotovo olajšalo dejstvo, da komisarja predlaga vlada posamezne države – ki jo pri nas vodi prav PS.

Gneča med liberalci

Evropski liberalci so sicer včeraj na kongresu v Londonu potrdili polnopravno članstvo Državljanske liste v tej politični skupini, ki je tretja najmočnejša sila v evropskem parlamentu. S tem je DL postala edina slovenska parlamentarna stranka s polnopravnim članstvom v Aldeju. Ta stranka imen kandidatov še ni objavila, je pa napovedala, da bo šla na volitve z najmočnejšo posadko. To pomeni, da še vedno ni izključeno, da bo nosilec liste kar predsednik DL minister Gregor Virant.


Liberalne liste

Za sedež v evropskem parlamentu se bosta zelo verjetno potegovala tudi liberalca Ivo Vajgl in Jelko Kacin, čeprav še ni jasno, na kateri listi. Po neuradnih informacijah Vajgl ne bo nujno nastopil za Zares, saj so se na zadnji konvenciji stranke pokazale resne razlike med njim in večino, ki je do evropske politike kritična. Dolgoletni diplomat svojih načrtov in morebitnih pogovorov z drugimi strankami še ni razkril. Težave pa bi lahko imel tudi Kacin. Ker ima LDS blokirane račune zaradi preteklih dolgov, bi namreč denar, zbran za kampanjo, lahko nemudoma zasegle banke. Oba sedanja evroposlanca imata sicer na volitvah precej možnosti zaradi preferenčnega glasu; to namreč omogoča, da so izvoljena najbolj znana imena.