Evropske volitve: nosilci list o politiki Barrosa

Nosilcem vseh 16 list, ki kandidirajo za EP, smo zastavili enaka vprašanja. SDS in Zeleni Slovenije se nista odzvali.

Objavljeno
16. maj 2014 20.58
N. R., notranja politika
N. R., notranja politika

Kako ocenjujete delo sedanje evropske komisije in njenega predsednika Joséja Manuela Barrosa?


1. Kacin Konkretno, nosilec liste Jelko Kacin

Komisija pod predsednikom Barrosom ni izkoristila svojih potencialov in pooblastil, ki izhajajo iz lizbonske pogodbe. On je bil predvsem mediator med velikimi državami članicami, namesto da bi delal in se boril za Evropo kot šef izvršnega organa EU, ki ima edini pravico do zakonodajne pobude. EU je ena velika skupnost državljanov, ne pa skupnost bolj in manj bogatih držav članic. Potrebujemo predsednika EK, ki to čuti in v skladu s tem deluje.

2. Držaljanska lista (DL), nosilec liste Senko Pličanič

Žal ne kot posebno aktivno, na trenutke skorajda neopazno. Reševanje gospodarske krize je Bruselj in tokratno evropsko komisijo zalotilo povsem nepripravljena, in Barroso ga je moral hočeš nočeš prepustiti predvsem Merklovi. Hkrati je evropska komisija kot ena od članic razvpite trojke pretiravala s strogim varčevanjem in ni znala postreči z uravnoteženim predlogom, ki bi zagotavljal vzdržne proračune, a še vedno večinsko financiranje socialne države.

3. Združena levica (DSD, IDS, TRS), nosilka liste Violeta Tomić

Sedanja evropska komisija je z zgrešeno gospodarsko, finančno in socialno politiko krizo poglobila, namesto da bi jo reševala. Poleg tega je ves mandat delovala izključno v interesu kapitala in za zaščito njegovih interesov žrtvovala blaginjo več deset milijonov Evropejcev. Pod Barrosom je uničevala srednji razred, socialno državo in potopila celotno periferijo EU v dolžniško krizo. Ni naključje, da petina evropskega prebivalstva živi pod pragom revščine in da zato več kot polovica prebivalcev EU ne zaupa evropski komisiji.

4. Slovenska nacionalna stranka, nosilec liste Zmago Jelinčič

Kot slabo.

5. Verjamem! Lista dr. Igorja Šoltesa, nosilec Igor Šoltes

Menim, da tudi evropska komisija spoznava, da zgolj radikalno varčevanje kot način reševanja iz krize ne prinaša pozitivnih učinkov, ampak tudi precej negativnih: večjo brezposelnost, socialne in osebne stiske, zmanjšuje se kakovost življenja večine in tudi sposobnost resničnega okrevanja gospodarstva. A zdi se mi, da trenutno ni toliko pomembna ocena za nazaj, temveč je pomembneje, kakšna bo vloga evropske komisije v prihodnosti, predvsem kako bo zastavila finančni program, glavne usmeritve in prioritete ter kdo jo bo vodil.

6. NSi in SLS, nosilec Lojze Peterle

(Brez odgovora.)

7. SD in stranka evropskih socialistov, nosilec Igor Lukšič

Evropska komisija je pod njegovim vodstvom Evropsko unijo v zadnjih desetih letih popolnoma nepripravljeno pripeljala do krize, potem pa uvedla za delovne ljudi popolnoma neprimerne ukrepe. Uvedba trojke je povzročila v Evropi velik stres, v državah, kjer je bila uvedena, pa takšno škodo, ki je ne bo mogoče popraviti še prihodnje desetletje. Ti procesi so v Evropi povečali razlike med bogatimi in revnimi v državah, med bogatimi in revnimi državami in s tem okrepili nezaupanje v EU. Zato potrebujemo novo komisijo in novo Evropo, ki bo bolj socialna ter bo pomagala vsem ljudem, ne le elitam.

8. Slovenski narod (SSN), nosilec Bogomil Knavs

Nezadostno!

9. Piratska stranka Slovenije, nosilec Rolando B. Vaz Ferreira

Delo odhajajoče evropske komisije ocenjujemo kot slabo, brez jasne vizije reševanja finančne krize in še zlasti popolnoma brez vizije reševanja brezposelnosti predvsem mladih. Trojka in socialne stiske, ki jih je povzročila, se v Evropi nebi smela zgoditi, saj je v popolnem nasprotju z duhom Splošne deklaracije človekovih pravic.

10. Solidarnost, nosilec Dušan Keber

Žal ne kot posebno aktivno, na trenutke skorajda neopazno. Reševanje gospodarske krize je Bruselj in tokratno evropsko komisijo zalotilo povsem nepripravljena, in Barroso ga je moral hočeš nočeš prepustiti predvsem Merklovi. Hkrati je evropska komisija kot ena od članic razvpite trojke pretiravala s strogim varčevanjem in ni znala postreči z uravnoteženim predlogom, ki bi zagotavljal vzdržne proračune, a še vedno večinsko financiranje socialne države.

11. Desus, nosilec Ivo Vajgl

Evropska komisija s predsednikom Barrosom na čelu v času krize ni našla najboljših odgovorov in je zlasti z nastopom trojke pokazala, da je nikakor ne vodijo načela socialne države in učinkovite tržne ekonomije. Je pa naredila tudi precej dobrega, na primer uvedla različne spodbude za mlade, omogočila ohranitev prioritet kohezijske politike in oblikovanje novih instrumentov za nadzor proračunov in bančnega sistema. Komisija je odpovedala pri reševanju kriz, nazadnje v primeru Ukrajine.

12. Sanjska služba, nosilec Uroš Uršič

Do žreba sem bil tipičen apatičen državljan, ki se nisem zanimal za politična vprašanja. Zdaj je moj namen spreminjati prihodnost, in ne preteklosti.

13. Pozitivna Slovenija (PS), nosilec Jože Mencinger

Kot slabo, tako pred krizo, še bolj pa v njej.

14. Zares, nosilka Darja Radič

Kot izjemno slabo. V času te komisije so bili resno načeti skoraj vsi temelji EU: enakopravnost članic, država blaginje in francosko-nemško zavezništvo. Komisija je s svojim delovanjem s trojko poglobila krizo, povečala revščino in odvzela perspektivo mladim iz perifernega dela EU.