Evropske volitve prve v seriji odločanj ljudstva

Kako smo volili, bo znano ob 23. uri, dokončno pa čez dober teden, ko bodo preštete vse glasovnice.

Objavljeno
24. maj 2014 22.50
GERMANY-VOTE-FEATURE
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – »Danes je dan volivcev. Volitve so ustavna pravica. Prav je, da jo izkoristimo in odločimo. Udeležite se volitev. Volitve so pomembne,« predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar poziva ob današnjem odprtju več kot tri tisoč volišč po državi in na 32 diplomatskih in konzularnih predstavništvih po svetu.

»Preberite navodilo na glasovnici. Če boste ravnali, kakor piše, bo vaša glasovnica zanesljivo veljavna,« Frantar opozarja volivce, ki bodo izpolnjevali obsežno glasovnico, na kateri je kar 16 list kandidatov. Posebnost evropskih volitev je, da lahko volivec, ko izbere listo, enemu od kandidatov te liste nameni prednostni glas. Na dveh dosedanjih volitvah so bili prednostni glasovi pomembni samo enkrat: sedanji predsednik republike Borut Pahor je bil pred desetletjem za evropskega poslanca izvoljen, čeprav je bil zadnji na listi. Praviloma največ prednostnih glasov volivci namenijo nosilcem list, niže uvrščeni kandidati so izvoljeni le, če s preferencami dvakrat presežejo povprečno število glasov kandidatov stranke in po številu prehitijo nosilca.

Koga smo izvolili v evropski parlament, bo državna volilna komisija razglasila nocoj ob 23. uri, ko se bodo kot zadnja v Evropi zaprla volišča v Italiji. Povsem dokončen pa ta rezultat volitev še ne bo. V ponedeljek bodo prišteli še glasove po pošti iz domovine, teden pozneje pa še glasove po pošti iz tujine in z ambasad. Praviloma glasovi po pošti, ker tako glasuje majhen delež volivcev, nimajo posebnega vpliva. A čar volitev je, da lahko pretehta tudi en sam glas.

Današnje volitve imajo za državo poseben pomen, ker so prve v seriji letošnjih odločanj ljudstva. Volišča bodo spet odprta že čez dva tedna, ko bomo na referendumu odločali o usodi arhivskega zakona. Že v prihodnjih dneh pa bo bolj jasno, kdaj bi lahko bile predčasne parlamentarne volitve.

O čem bo parlament še odločal, če bo konec tedna razpuščen, se bodo že pojutrišnjem vodje poslanskih skupin vseh strank za zaprtimi vrati posvetovali s predsednikom parlamenta Jankom Vebrom. V četrtek se bo namreč iztekel rok, ko lahko poslanci ali poslanske skupine predlagajo kandidate za vodenje vlade. V petek, ko se bo državni zbor sešel na izredni seji, bodo, če mandatar ne bo predlagan, izpolnjeni pogoji, da bo predsednik republike Borut Pahor moral razpusti državni zbor in za julij razpisati predčasne volitve. Zaplete se lahko, če bi kakšna skupina poslancev zahtevala še dodatna dva dni za iskanje mandatarja in bi se s tem strinjala večina poslancev, ali če bo v prihodnjih dneh kak kandidat za predsednika vlade predlagan. To bi razpust parlamenta prestavilo vsaj za kak teden dni, predčasne volitve pa v zadnjo polovico julija.

Le če bi kandidata za predsednika vlade večino vseh poslancev tudi še izvolila, pa bi to predčasne parlamentarne volitve odložilo za dalj časa. Jeseni bodo volišča gotovo znova odprta, ko bomo na rednih volitvah izbirali še župane in občinske svetnike. Lokalne volitve razpiše predsednik državnega zbora in tokrat se lahko prvič zgodi, da jih bo moral predsednik že razpuščenega parlamenta.