Fides opozarja na nerealizirane točke stavkovnega sporazuma

Pri Fidesu vztrajajo, naj ministrstvo realizira vse točke, sicer bodo po 1. oktobru ponovno zaostrili stavkovne aktivnosti.

Objavljeno
31. julij 2017 21.43
vidic Fides
K.M., STA
K.M., STA

Ljubljana - Predsedstvo zdravniškega sindikata Fides je danes med drugim obravnavalo realizacijo sklepov v stavkovnem sporazumu, na podlagi katerega so stavko zamrznili do 1. oktobra. Ugotovili so, da nekatere točke še niso realizirane - na primer možnost za uvrstitev zdravnika nad 57. plačni razred.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po seji predsedstva sindikata za STA dejal, da še vedno ni realizirana zaveza po spremembi vrednotenja delovnih mest specializantov, kot je bilo predvideno z aneksom k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

Mnogo vprašanj je po njegovih besedah tudi pri projektu variabilnega nagrajevanja. Pravi, da je sistem merjenja učinkovitosti zelo zapleten in je na ta način zelo težko meriti delo. Delavci tako večinoma ne bodo dobili plačanega variabilnega dela z avgustovskim izplačilom julijske plače, kot je bilo sicer predvideno.

Po poročanju STA bodo ministrstvo glede tega kontaktirali v drugi polovici avgusta. Vztrajali bodo pri tem, da se v celoti realizirajo vse dogovorjene točke v sporazumu o zamrznitvi stavke, sicer bodo po 1. oktobru ponovno zaostrili stavkovne aktivnosti.

Predsedstvo Fidesa je danes tudi sklenilo, da njihova stran ne bo podpisala aneksa h kolektivni pogodbi za realizacijo dogovora o odpravi plačnih anomalij. Pojasnjujejo, da ne za to, ker ne bi podpirali dviga plač v plačni skupini J, ampak ker je v orientacijskih delovnih mestih ostal sekundarij. To je delovno mesto, ki ga v preteklih letih ni bilo več, a se z novelo zakona o zdravniški službi ponovno uveljavlja. Sekundarij je uvrščen v 31. plačni razred, medtem ko je delovno mesto sobnega zdravnika, ki je v vmesnem času opravljal dela sekundarija, uvrščeno v 35. plačni razred.